Премію за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка цьогоріч вручили шведським правозахисникам

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Національну премію за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка за 2024 рік вручили авторитетній шведській правозахисній організації Civil Rights Defenders (CRD). Рішення про присудження правління та секретаріат Національної спілки журналістів України ухвалили на спільному засіданні. Пропозицію відзначити шведських правозахисників висунув відомий кримський журналіст Микола Семена.

Про це повідомляє НСЖУ. 

Керівництво шведської правозахисної організації Civil Rights Defenders. Фото: НСЖУ

“Civil Rights Defenders зробила для журналістської спільноти України надзвичайно багато. Я пропоную відзначити саме цю організацію, зазначивши в документах прізвища її керівників”, – наголосив Семена.

Тим часом голова спілки Сергій Томіленко зазначив, що Civil Rights Defenders докладає великих зусиль для захисту українських журналістів, зокрема тих, кого російські окупанти незаконно переслідують у Криму та на інших тимчасово окупованих територіях України, а також для документування свідчень журналістів про воєнні злочини, скоєні проти них.

“За підтримки CRD Національна спілка журналістів України документує свідчення журналістів про воєнні злочини, подає міжнародні звіти, привертаючи увагу світової громадськості до відповідальності за злочини рф проти медійників у часи війни”, – сказав він.

Зокрема, у межах проєкту і Проєкт відомий під гаслом "Розстріляна свобода слова". з привернення уваги української та міжнародної аудиторії до серйозних порушень прав людини та злочинів проти журналістів, скоєних РФ, відбувається документування свідчень журналістів про воєнні злочини під час російсько-української війни.

Також НСЖУ за підтримки шведської правозахисної організації створила десятки відео українською і англійською мовами про історії журналістів, які постраждали внаслідок російської агресії. Англійською мовою переклала 102 текстові матеріали, українською і англійською мовами надрукувала брошури з фрагментами текстових історій постраждалих журналістів.

До команди проєкту з підготовки історій залучені медійники, які є вимушеними переселенцями з часів повномасштабного російського вторгнення цього року або від початку російської агресії у 2014 році.

Зібрані матеріали надходять правозахисним організаціям для подальшого використання в міжнародних кампаніях та судових процесах з притягнення росії до відповідальності за скоєні воєнні злочини.

“Завдяки CRD історії людей з Ізюма, Миколаєва, Бучі, Слов’янська та інших міст України, їхні свідчення лунають на міжнародних майданчиках. Сподіваюся, відзначення Civil Rights Defenders Національною премією стане не лише гідним пошануванням цієї авторитетної організації, а й приверне на міжнародній арені додаткову увагу до вшанування пам’яті Ігоря Лубченка, проблем України й зусиль НСЖУ щодо захисту журналістів”, – підсумував Томіленко. 

Нагадаємо, що 2019 року колективним лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка стали кримськотатарські громадянські журналісти, яких за висвітлення репресій на півострові переслідують російські силовики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter