В Україні почали надавати компенсації на відбудову житла на власній земельній ділянці

Дата: 27 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні розпочався новий етап програми “єВідновлення”, він передбачає надання компенсації на відбудову житла на власній земельній ділянці.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Наслідки російського обстрілу Херсонщини. Архівне фото.

“Відтепер у рамках компенсації за зруйноване житло доступна не тільки можливість отримати кошти на придбання нового помешкання, але й на те, щоб повністю відбудуватися на своїй землі. При цьому вона може знаходитися будь-де на території України, окрім тимчасово окупованих територій чи зони бойових дій. Це необовʼязково має бути та сама земля, де знаходився знищений будинок. Для нас важливо аби максимальна кількість українців могли повернутися додому. Тому ми продовжуємо працювати над розширенням можливостей отримання компенсацій“, – поінформував віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Зазначається, що заяву на отримання компенсації на відбудову приватного будинку можна подати через “Дію”. Якщо зруйнований будинок має кількох співвласників, вони можуть подавати заяву кожен окремо або спільно. У будь-якому випадку вони отримують індивідуальну компенсацію відповідно до своєї частки власності.

Комісія місцевої влади зобов‘язана опрацювати заяву впродовж 30 днів після подання.

Подання повідомлення про початок будівельних робіт отримувачам компенсації треба буде зробити на підставі будівельного паспорта або схеми намірів забудови. Уповноважені органи містобудування та архітектури впродовж 10 днів мають перевірити відомості. 

Кошти будуть зараховані двома траншами по 50%. Виплати здійснюватимуться відповідно до наявних коштів на небюджетному рахунку Мінвідновлення на банківську карту “єВідновлення”. Витратити їх можна буде тільки в будівельних магазинах та в підрядників – партнерів програми.

Нагадаємо, за програмою “єВідновлення” власники пошкодженого внаслідок російських обстрілів житла витратили на ремонти вже понад 1 мільярд гривень.

Раніше ZMINA повідомляла, що на початку січня перша українська сім’я скористалися житловим сертифікатом у межах програми “єВідновлення”. Документ дозволить придбати новий будинок замість зруйнованого окупантами. Найближчим часом родина з Гостомеля переїде до нового помешкання в Бучі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter