Колишній речник ЗАЕС, якого росіяни змусили дати пропагандистське інтерв’ю, тепер працює в Массачусетському університеті

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Колишній речник Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та ексдепутат міської ради Енергодара Андрій Туз тепер працює у престижному навчальному закладі – Массачусетському технологічному інституті (США).

Про це сам Андрій Туз повідомив в інтерв’ю Wall Street Journal.

У березні 2022 року, на самому початку повномасштабного вторгнення, Туз, представляючи пресслужбу ЗАЕС, записував відеозвернення з короткими звітами про ситуацію на станції та в місті. Після окупації росіяни змусили його дати “інтерв’ю” їхнім пропагандистським ЗМІ.

У червні 2022 року російські ЗМІ та окупаційні ресурси опублікували “інтерв’ю” з Тузом, у якому він стверджував, що інформація про стрілянину з боку російських військ на ЗАЕС “була замовлена BBC”, “київська влада забороняла це коментувати”, а російські солдати “були ввічливими”. Керівництво “Енергоатому” і голова Енергодара Дмитро Орлов заявили, що Туза змусили дати це “інтерв’ю”, і вся надана ним інформація є неправдивою, бо “очевидно була отримана під тиском з боку російських окупантів”. 

Представники “Енергоатому” стверджують, що нібито добровільне “інтерв’ю” з Тузом записали в Сочі. І це явно свідчить про насильницький характер його перебування там, оскільки жодному працівникові ЗАЕС окупанти не дозволяли “їхати на відпочинок” до будь-якого міста Росії. Пізніше, покинувши окупацію, Туз підтвердив українським ЗМІ, що його висловлювання були отримані під тиском.

Він розповів, що його статус публічної особи окупанти хотіли використовувати для своєї пропаганди, але він відмовився. Через допити та погрози Туз і його близькі вирішили покинути Енергодар, попередньо попередивши українське керівництво.

Спробував поїхати через Крим — це була моя фатальна помилка. Пережив приниження у фільтраційних таборах, зупинки на кожному блокпості. 19 червня виїхав, проїхав територію Криму, потрапив на територію Краснодарського краю. 20-го мене возили у конвої у відділок в Анапу, де зі мною працювали есбівці. Мене тоді відпустили. Але, коли рухався далі у напрямку Грузії, мене на федеральному блокпості РФ зупинили, — розповідає Туз.

Як зазначив колишній речник ЗАЕС, співробітник ФСБ забрав у нього речі та сказав, що з ним хочуть “поспілкуватись” у Сочі. Тоді ж чоловіка побили та застосовували тортури: запальничкою палили руки, перев’язували джгутами ногу та руку тощо. Також чоловіку не пояснили причин його затримання. Погрожуючи катуваннями, Тузу вручили сценарій та наказали знятися у відео. Росіяни пропонували чоловікові “співпрацювати”.

11 липня Андрію вдалося виїхати з РФ та проїхати Грузію. Експосадовець отримав від колег повідомлення про своє звільнення з посади. Чоловік запевняв, що нещодавно виїхав з окупації, контактував з українським посольством, представниками “Енергоатому” та очільником Енергодара, щоб пояснити їм ситуацію.

Врешті-решт він разом з матір’ю опинився у Швейцарії, звідки завдяки програмі “Єдність для України” переїхав до Бостона й отримав роботу в Массачусетському технологічному інституті. 

Він підтримує зв’язок із друзями в Енергодарі, але завжди відчуває страх через можливе прослуховування: “Всередині вони підтримують Україну, але не можуть сказати правду“.

Нагадаємо, з 11 тисяч українського персоналу на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС наразі працюють лише 2 тисячі. Жителі Енергодара виїжджають з міста через тиск з боку росіян. Близько 800 українських фахівців, які попри тиск не підписали контракт з окупантами, продовжують працювати на Запорізькій АЕС. Водночас близько 3 тисяч працівників ЗАЕС пішли на співпрацю з ворогом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter