Міноборони України запустило проєкт з пошуку російських військових “Хочу найти”

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні запустили Єдиний центр пошуку російських військових “Хочу найти”. Проєкт, ініційований Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, покликаний пришвидшити обмін військовополоненими.

Про це повідомили представник ГУР Андрій Юсов, спікер державного проєкту “Хочу жить” Віталій Матвієнко і співзасновниця громадського руху з пошуку та повернення додому військових армії РФ “Наш Выход” Ірина Криніна.

Російські військовополонені в українській колонії. Фото: “Медуза”

“Ми розширюємо діяльність Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і започатковуємо новий проєкт “Хочу найти!”, до якого можуть звертатися громадяни РФ, щоб отримати офіційну інформацію стосовно своїх родичів, які опинилися в Україні, інформацію, яку приховує від них правлячий режим на території Російської Федерації”, – розповів Юсов.

За його словами, Росія належним чином не інформує членів родин своїх військовослужбовців про їхню долю після того, як вони опинилися в Україні. Це стосується безвісти зниклих, полонених і загиблих російських військових.

Щоб отримати інформацію про своїх родичів, росіянам потрібно буде заповнити чат-бот у телеграм-каналі з інформацією про те, хто розшукується, і надати інформацію про того, хто шукає. Надалі чат-бот шукатиме інформацію про цю особу у різних базах даних.

“Якщо росіянин у полоні, то це база полонених, якщо зник безвісти, то може підтягнутися інформація з офіційних джерел, коли дані про військового відсутні, то чат-бот видасть, що нічого немає”, – пояснив Матвієнко.

Він передбачає, що після запуску проєкту “Хочу найти!” щотижня надходитиме декілька тисяч запитів про інформацію стосовно російських військових.

Тим часом Криніна розповіла, що громадський рух з пошуку та повернення додому військових армії РФ “Наш Выход” допомагатиме організувати зв’язок родичів з проєктом “Хочу найти!”.

“Ми збиратимемо запити і, коли виявиться, що родич знаходиться у полоні в Україні, то російські громадяни зможуть записатися на консультацію до нашого руху, і ми організуємо з ними відеодзвінок, щоб дати можливість піти до влади і вимагати включення його до списків обмінів і добиватися обміну”, – зазначила вона.

Нагадаємо, що у квітні минулого року Міністерство внутрішніх справ України створило ресурс, де зібрали підтверджені з відкритих джерел дані щодо вбитих в Україні російських військових та інших членів російських формувань. 

Ресурс отримав назву “Потерь.Нет”. Автори сайту в його назві обіграли заяви російських військових високопосадовців, які від початку вторгнення в Україну всього тричі повідомляли про втрати власної армії, а їхня кількість нібито не перевищила й шести тисяч убитими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter