Папа Римський назвав сурогатне материнство “підлою практикою” та закликав заборонити його

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск розкритикував технологію сурогатного материнства, назвавши її “підлою практикою”, а також закликав заборонити у всьому світі. 

Його слова цитує Vatican News. 

Фото: ЕРА

Заяву Франциск зробив під час звернення до дипломатичного корпусу, акредитованого у Ватикані. 

У промові він зачепив теми воєн, міграції, порушення гуманітарного права у світі, втім зачепив і інші, наприклад поширення “гендерної теорії”. Останню Франциск схарактеризував як “дуже небезпечну, бо вона стирає відмінності в претензії зробити всіх рівними”.

Щодо сурогатного материнства, то Франциск вважає, що воно “засноване на експлуатації ситуації матеріальної потреби матері”, а також наголосив, що “дитина завжди є подарунком і ніколи не об’єктом договору”. 

Франциск закликав заборонити сурогатне материнство “на універсальному рівні” та сказав, що на Заході “наполегливо поширюється культура смерті, яка в ім’я фальшивої побожності відкидає дітей, людей похилого віку та хворих”.  

В Україні сурогатне материнство не заборонено законом. Повнолітні жінка або чоловік мають право за медичними показаннями на проведення щодо них лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій згідно з порядком та умовами, встановленими законодавством. 

Ба більше, сурогатне материнство, відповідно до наказу МОЗ від 2013 року, є одною з допоміжних репродуктивних технологій, що дозволяє подружжю стати біологічними батьками за наявності вроджених або ж набутих недуг, які спричиняють безпліддя. Право на батьківство або материнство є одним з особистих немайнових прав подружжя, закріплених у Сімейному кодексі України в статтях 49 та 50. 

Нагадаємо, торік розслідування незалежної комісії в Португалії виявило, що католицькі священники за 70 років розбестили там майже 5 тисяч дітей. 

В Іспанії, де схожа комісія також проводила розслідування, налічили понад 200 тисяч дітей, які зазнали сексуального насильства з боку католицьких священників за 83 роки. У Франції розслідування виявило щонайменше 10 тисяч жертв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter