У Католицькій церкві Франції із середини минулого століття працювали тисячі педофілів

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Франції дослідження незалежної комісії показало, що з 1950-х років у місцевій католицькій церкві діяли тисячі священників-педофілів.

Про це повідомляє Le Mond.

Фото: Getty Images

Комісія, створена ще 2018 року, досліджувала церковні, судові та поліцейські архіви. Окрім цього, з 2019 року працювала гаряча лінія, куди могли звернутися потерпілі. У звіті, що містить понад 2,5 тисячі сторінок, автори намагались оцінити як кількість правопорушників, так і кількість жертв.

За словами президента комісії Жана-Марка Сова, оцінка в приблизно 3 тисячі священників-педофілів зі 115 тисяч священнослужителів є лише мінімальною. Щодо жертв, то, за його словами, їхня кількість може сягнути щонайменше 10 тисяч. Дослідники зауважують, що публікація результатів роботи, яку очікують уже 5 жовтня, матиме “ефект бомби”, а факти дають змогу сказати, що в деяких установах та громадах зловживання мали систематичний характер. 

З кінця 90-х років медіа в різних країнах світу повідомляють про виявлені випадки сексуального насильства католицьких священників, а останніми роками таких розповідай стає дедалі більше. До прикладу, у 2018 році в американському штаті Пенсильванія прокуратура опублікувала доповідь про підтверджені факти ґвалтування десятків дітей 300 священниками.

У сусідній Польщі того ж року створили інтерактивну мапу із сотнями історій насильництва стосовно дітей, а згодом випустили документальний фільм про такі випадки, який усього за декілька днів у ютубі подивилися понад 16 мільйонів разів. 

Скріншот інтерактивної мапи з нанесеними випадками насильства щодо дітей у католицькій церкві в Польщі

Ватикан реагує на проблему, й у 2019 році там відбулася масштабна зустріч католицьких кліриків, присвячена захисту неповнолітніх. На зустрічі, що тривала три доби, серед іншого обговорювали сексуальні злочини духовенства щодо дітей. Захід став першим подібним, організованим самою церквою.

Ще 2013 року Папа Франциск створив спеціальну комісію із захисту неповнолітніх, до роботи якої крім духовенства ввійшли й світські вчені, а вже через три роки видав апостольське послання “Як любляча мати”, яке спростило відставку єпископів, що приховують випадки сексуального насильства, і посилив їхню підзвітність церковній владі.

“Із соромом та каяттям ми, як церковна спільнота, визнаємо, що ми не були там, де ми повинні були бути, що ми не діяли своєчасно, розуміючи розмір і тяжкість заподіяної багатьом життям шкоди”,писав Папа Франциск у листі до всіх католиків світу, опублікованому у 2018 році. 

Результати звіту комісії у Франції планують передати до Ватикану. 

Нагадаємо, що цьогоріч від сексуального насильства в Україні вже постраждали 70 дітей, а минулого – понад 400. 

Фотографія обкладинки: Andrew Milligan

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter