В Одесі суд пом’якшив покарання жінці, яку визнали винною в колабораціонізмі

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі Приморський районний суд міста визнав жительку Херсонської області винною у колабораціонізмі, але призначив їй покарання менш суворе, аніж передбачене законом.

Про це пише “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 21 грудня.

Фото з відкритих джерел

Згідно з повідомленням, обвинувачена була членом “дільничної виборчої комісії” під час незаконного референдуму в селі Новорайськ. 23–27 вересня 2022 року вона з переносною урною та бюлетенями ходила по дворах місцевих жителів, залучаючи їх до голосування за вихід Херсонської області зі складу України з подальшим приєднанням до РФ.

У суді жінка вину визнала. Вона також розповіла, що є пенсіонеркою, має інвалідність III групи, ряд тяжких захворювань, зокрема й цукровий діабет. У 2019 році перенесла операцію з видалення лімфовузлів на шиї.

Під час окупації в неї почались труднощі з купівлею продуктів та ліків. Пенсію деякий час жінка отримувала через банкомат у відділені “ПриватБанку” Берислава. У травні 2022-го його зруйнували під час обстрілу, тож виплати вона вже не отримувала. Тож обвинувачена була вимушена жити коштом зарплати цивільного чоловіка – близько 1500 гривень і допомоги дочки. Коштів для придбання ліків їй не вистачало.

За її словами, якось на вулиці вона зустріла знайому, яка раніше була сільським головою. Та запропонувала жінці взяти участь у проведенні “виборів”, організованих російською військовою адміністрацією.

Зважаючи на свій вік та стан здоровʼя обвинувачена начебто не хотіла цим займатись і сказала тій, що подумає. Через деякий час знайома знову запропонувала їй цю роботу, проте знов отримала відмову. Однак та відповіла, що більше нікому, бо всі молоді виїхали. Жінка наполягала на згоді обвинувачуваної, інакше та “підведе її”.

Після вмовлянь обвинувачена підписала заяву про участь у роботі “комісії” та узялася до обов’язків. Членів комісії поділили на трійки. В обовʼязки їхньої трійки входив подворовий обхід з бюлетенями та урною для “голосування” жителів сіл Новорайськ та Маяки.

Обвинувачена запевнила суддів, що не агітувала за приєднання окупованої території до РФ і не примушувала людей голосувати.

Після “референдуму” обвинувачена отримала гроші за роботу у російських рублях, які одразу обміняла на гривні для придбання ліків та дров. Обвинувачена сказала, що погодилась це робити у звʼязку зі скрутним матеріальним становищем і в скоєному щиро розкаюється.

За участь у проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території жінці загрожувало від 5 до 10 років вʼязниці. Проте суд врахував щире каяття обвинувачуваної.

Крім того, суд зауважив, що обвинувачена порушила закон внаслідок збігу тяжких особистих обставин. Відтак призначив жінці покарання менш суворе, ніж передбачає українське законодавство, – 2 роки та 6 місяців позбавлення волі.

Також засудженій заборонили на 10 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що під час окупації Херсона лише 12 з 1200 медиків Херсонської лікарні імені Афанасія й Ольги Тропіних (або “Тропінки”) почали співпрацювати з росіянами. Після деокупації Правобережжя всі вони втекли до Росії, де зараз і продовжують працювати.

Про проблеми, які має українське законодавство про колабораціонізм, читайте в матеріалі ZMINA

Запит на справедливість vs законодавство: чому необхідні зміни до законів про колабораціонізм

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter