Лише 12 з 1200 працівників Херсонської лікарні “Тропінка” стали колаборантами

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації Херсона лише 12 з 1200 медиків Херсонської лікарні імені Афанасія й Ольги Тропіних (або “Тропінки”) почали співпрацювати з росіянами. Після деокупації Правобережжя всі вони втекли до Росії, де зараз і продовжують працювати.

Про це виданню ZMINA розповів Леонід Ремига, головний лікар цього медзакладу. 

Фото з фейсбуку Херсонської клінічної лікарні ім. Тропіних. Леонід Ремига з медиками швидкої допомоги, весна 2022 р.

До окупації Херсона кількість штатних співробітників у лікарні сягала 1200 осіб. Коли нас визволили, ми в робочому кабінеті знайшли списки про евакуацію частини персоналу, які були підписані колаборантом Павлом Новіковим (дільничний лікар). Це були люди, які виявили бажання виїхати на лівий берег та до окупованого Криму. Там всього було 12 людей, які зараз працюють у Росії. Це буквально одиниці з усього колективу”, – розповів керівник лікарні.

Ремига додає, що окупанти призначили головною лікаркою місцеву кардіологиню Ірину Свиридову, їй у січні цього року оголосили підозру через співпрацю з окупантами.

А заступником дільничного лікаря став Павло Новіков.

Головний лікар також пригадує, як один деенерівський офіцер вимагав від нього зняти з даху лікарні український прапор. Все це загарбник хотів зафільмувати на свій телефон, але Ремига відмовився. Тоді окупант сказав: “Ти дуже ризикуєш своїм життям. У тебе що, немає рідних?!!”.  

За словами Ремиги, попри погрози з боку окупантів, стяг провисів, поки чоловіка не усунули від виконання його обов’язків.

Нагадаємо, під час окупації Херсона представники ФСБ викрали та десять днів утримували в ізоляторі тимчасового тримання (на вулиці Теплоенергетиків, 3) керівника міської лікарні імені Тропіних Леоніда Ремигу.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Проєкт “Боротьба з безкарністю за найсерйозніші міжнародні злочини в контексті російської збройної агресії в Україні” реалізується за підтримки Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ.

Публікація підготовлена в рамках проєкту “Боротьба з безкарністю за найсерйозніші міжнародні злочини в контексті російської збройної агресії в Україні”, реалізованого за підтримки Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ. Погляди та ідеї, викладені у цій публікації, є виключно поглядами авторів і не відображають позицію чи політику Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ та швейцарського уряду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter