Дві міністерки польського уряду під час присяги використали фемінітиви: Конституційний суд сумнівається в легітимності цього уряду

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Суддя Конституційного суду Маріуш Мушинський має сумніви щодо легітимності нового польського уряду. Причиною цього є те, що дві міністерки під час присяги використовували фемінітиви щодо своєї посади, чим змінили формулювання присяги, зазначене в Конституції.

Про це пише видання Notes From Poland.

Фото: Deutsche Welle

Минулого тижня новий польський уряд складав присягу. Тоді дві міністерки, Барбара Новацька й Катажина Котула, використовували жіночий рід ministra замість чоловічого minister.

Це викликало в судді Маріуша Мушинського “серйозні сумніви щодо того, чи був уряд сформований законним чином”, адже в присязі, передбаченій Конституцією, зазначена форма чоловічого роду. За словами судді, “такі помилки під час міністерської присяги є суттєвими, оскільки присяга є елементом процедури призначення, а також обіцянкою конкретної поведінки з боку особи, яка її складає”.

Мушинський запевняє, що оскільки Новацька й Котула нібито “склали присягу на виконання функцій, невідомих Конституції й польському законодавству”, вони не були призначені законно, а їхні рішення не мають юридичної сили.

Він також додав, що тепер можна сумніватися й у рішеннях уряду загалом, адже деякі його члени не були призначені законно.

Ці аргументи висміяв учений-юрист Ягеллонського університету Вітольд Зонтек, який назвав ці слова Мушинського “сатиричними”. 

Примітно, що Мушинський був одним із трьох суддів, яких у 2015 році призначила колишня провідна партія “Право і справедливість” і президент Анджей Дуда замість трьох кандидатів, обраних за правління попереднього уряду. Ці призначення були визнані нелегітимними. 

Нагадаємо, що у 2021 році Київська міська рада проголосувала за нову редакцію регламенту, згідно з якою відтоді в офіційних текстах органу використовуватимуть фемінітиви. Зокрема, у документації вживатимуть як слова “депутат”, “мешканець”, “громадянин”, так і “депутатка”, “мешканка” та “громадянка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter