Київрада перша в Україні використовуватиме фемінітиви в офіційних документах  

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Київська міська рада проголосувала за нову редакцію регламенту, згідно з якою відтепер в офіційних текстах органу використовуватимуть фемінітиви.

Такі зміни ініціювала лідерка руху “Зе!Жінки” і Жіноче крило партії "Слуга Народу" в столиці Євгенія Кулеба, повідомляє пресслужба “Слуги народу”.

Фото: Happy Monday

Зокрема, у документації вживатимуть як слова “депутат”, “мешканець”, “громадянин”, так і “депутатка”, “мешканка” та “громадянка”.

“Це перший в Україні регламент з фемінітивами, а тому Київрада на сьогодні є найпрогресивнішою в країні з питань гендерної рівності”, – кажуть у “Зе!Жінках”.

Там сподіваються, що таке рішення стане позитивним прикладом для інших областей, а згодом фемінітиви з’являться й у назвах професій.

Нагадаємо, що формування фемінітивів закріплено в новому українському правописі, затвердженому Кабінетом Міністрів ще в травні 2019 року. У пункті 4 параграфа 32 зазначено, що “за допомогою суфіксів -к-, -иц-(я), -ин-(я), -ес- та ін. від іменників чоловічого роду утворюємо іменники на означення осіб жіночої статі”. Водночас, поки триває перехідний період впровадження нового правопису, установи самостійно ухвалюють рішення щодо використання його норм.

Як пише “Читомо”, 18 серпня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України своїм наказом затвердило зміни до національного класифікатора професій.

Так, згідно з ним, “професійні назви робіт” наводять у чоловічому роді, окрім назв, які застосовують лише в жіночому (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). Утім, за потребою окремої працівниці в кадровій документації можуть адаптувати назву професії для означення жіночої статі.

Пізніше голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська заявила, що, згідно із Законом “Про засади функціонування державної мови”, над встановленням стандартів державної мови працює нацкомісія, отже Мінекономіки не може впроваджувати фемінітиви на рівні держави, а лише для свого відомства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter