Дуже негативне ставлення загалом до громадян Росії мають 45% опитаних українців

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше 45% опитаних українців мають дуже негативне ставлення до громадян Росії загалом, а скоріше негативне – ще 27%. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення ГО “Школа Політичної Аналітики”, текст дослідження є в розпорядженні видання ZMINA.

Скриншот інфографіки з дослідження
 

Соціологи з 10 до 14 жовтня поточного року опитали дві тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім окупованих територій і там, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. 

Дослідники цікавилися ставленням до росіян у блоці щодо різних соціальних груп, а також в окремому під назвою “Ставлення до росіян”. 

Цікавлячись думкою щодо різних соціальних груп, респондентів запитали про ставлення до тих громадян Росії, які своїми діями виступають проти війни, а також про громадян України, які спілкуються російською. 

Виявилося, що ставлення українців до росіян, які виступають проти війни, є дещо кращим: для 8% така позиція не впливає на ставлення, тож воно лишається дуже негативним, по 32% – нейтральне та радше позитивне, а ще 20% – дуже позитивне.

Скриншот інфографіки з дослідження

Щодо російськомовних українців, то до них дуже негативно ставляться 10% опитаних, 13% – радше негативно, 42% – нейтрально, 20% – радше позитивно, а 13% – дуже позитивно. 

В окремому блоці щодо ставлення до громадян Росії соціологи поставили запитання: “Хто відповідальний насамперед за розв’язання повномасштабної війни з Україною?” Виявилося, що 59% українців вважають винним усе населення Росії однаковою мірою, ще 20% винуватять у цьому особисто Путіна, 14% – російські еліти, 2% – російський народ, а ще 5% було важко відповісти або ж вони мали іншу думку. 

Скриншот інфографіки з дослідження

Із твердженням, що українцям за кордоном не варто брати участь у спільних заходах та ініціативах навіть з тими росіянами, які виступають проти війни, погоджуються 36% опитаних та не погоджуються 15%. Щонайменше 33% респондентів вважають категорію “хороших росіян” вигаданою, а 17% – категорично з цим не погоджуються. 

Ще 62% вважають, що нормально щодо росіян використовувати слова, наприклад, “орки”, “свинособаки” та “русня”, а 61% – уже робить так.  

Нагадаємо, що більш ніж половина одеситів вважає винними у війні не Путіна, а всіх громадян Росії. 

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення майже 80% українців тепер мають родичів чи друзів, які отримали поранення або загинули. Серед молоді цей показник сягає 14%. 

Російська агресія спровокувала також найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців. Розрахунки експертів кажуть, що через війну населення України може скоротитися на 5 мільйонів до 2030 року, а до кінця століття – до 22 мільйонів. 

Фотографія обкладинки: Bela Doka

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter