У Криму затримали студента, який висловив підтримку Ірині Фаріон

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму росіяни, ймовірно, затримали студента, який висловив підтримку львівській мовознавиці та викладачці Ірині Фаріон. Окупанти стверджують, що викрили хлопця, оскільки Фаріон не приховала його імені та прізвища в скриншоті листа, який той їй написав, а згодом проігнорувала заклики користувачів це зробити.

Інформація та відео затримання проукраїнського студента з’явилася на проросійському ресурсі “Крымский СМЕРШ”. 

 

Після критики Фаріон стосовно бійців “Азову” та 3 штурмової бригади, які досі не перейшли на українську мову, у соцмережах розгорілися палкі дискусії щодо цього. Мовознавиця в ефірі 5 каналу заявила, що російськомовні військові мають називати себе “руськими”, та додала, що вони “очманілі”, оскільки не говорять українською.

Попри засудження аудиторії та звернення до СБУ та поліції з боку Омбудсмана Дмитра Лубінця Ірина Фаріон почала публікували листи та пости з підтримкою такої радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона оприлюднила скриншот листа кримського студента, який висловився на підтримку мовознавиці. На скриншоті Фаріон не приховала імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається.

13 листопада телеграм-канал “Крымский СМЕРШ” оприлюднив відео, на якому хлопець називає себе Максимом Глєбовим (таке саме імʼя та прізвище було на скриншоті, який оприлюднила Фаріон) та заявляє, що це він надіслав листа мовознавиці. На відео хлопець просить вибачення за лист і відмовляється від своїх поглядів.

У дописі під відео зазначили, що хлопця знайшли саме завдяки допису Ірини Фаріон. Російські пропагандисти додали, що Глєбовим, його оточенням та викладачами “займається” окупаційний Центр боротьби з екстремізмом міністра внутрішніх справ РФ.

Голова громадської організації “Центр громадянської просвіти “Альменда” Марія Суляніна на своїй фейбсук-сторінці закликала людей, які живуть на безпечній території, думати про безпеку співгромадян в окупації, якщо вони тримають звʼязок з такими людьми.

В жодному разі не можна публікувати особисті листування з особистими даними. Якщо ви хочете розказати історію людини, яка все ще в окупації - будьте креативні, думайте як це розказати без особистих даних. Краще нехай вам не повірять, що це правда, аніж ви поставите людину в небезпеку, яка вам довірилась".

Марія Суляніна, голова громадської організації “Центр громадянської просвіти “Альменда”

Вона вважає, що через Ірину Фаріон тепер в небезпеці не лише студент, який їй довірився, а й його сімʼя та оточення.

Марія Суляніна

“Мені боляче дивитись відео з цим хлопцем, мені страшно, що чекає на нього та його сімʼю. Будь хто в кого є доступ до інтернету може погугліти та дізнатись що таке окупація. Своїм постом Фаріон наразила на небезпеку цього хлопця та його оточення. За таке має бути відповідальність”, – вважає Марія Суляніна.

Дії Ірини Фаріон засудила Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. Вона заявила, що домагатиметься відповідальності через оприлюднення персональних даних кримчанина. 

Нагадаємо, що заяву щодо військових Фаріон зробила, розмовляючи з журналісткою Яніною Соколовою. Невдовзі після цього колишня нардепка опублікувала допис у соцмережах, у якому назвала російськомовних бійців ЗСУ “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”.

Примітно, що сама Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Зрештою на стінах вишу, де викладає Фаріон, студенти вивісили плакати, якими закликали інших не мовчати, бо “це ознака згоди”, та називали Фаріон “паплюжником честі українських воїнів”.

“Чому керівництво мовчить, коли викладач топче гідність наших героїв? Чому керівництво університету мовчить, коли викладач каже “за діло” щодо зруйнованого Маріуполя? Чому керівництво мовчить, коли викладач закликає до насилля? Чому?” – йдеться на одному з плакатів. 

Керівництво вишу поки ситуацію із закликами студентів не коментувало. 

Міністерство освіти та науки України підтримало заклик студентів Національного університету “Львівська політехніка”, які вимагають від адміністрації вишу відреагувати на поведінку доцентки кафедри української мови Ірини Фаріон, що дискримінує російськомовних бійців ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter