Кримські правозахисники домагаються таких механізмів компенсації, які б уможливили відшкодування Росією заподіяної шкоди з початку окупації Криму

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кримські правозахисники закликали міжнародних партнерів України розробити такі міжнародні документи, які б включали відшкодування Росією заподіяної шкоди з моменту її військової операції із захоплення Кримського півострова у лютому 2014 року. 

Про це під час презентації списку причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів в тимчасово окупованому Криму заявила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, передає кореспондент видання ZMINA

Ольга Скрипник

Правозахисниця заявила, що винні у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, скоєних в тимчасово окупованому Криму, мають бути притягнуті до відповідальності, а потерпілим громадянам України, починаючи з 2014 року, Росія має сплатити компенсації за заподіяну шкоду.

“Проблема в тому, що наразі ми маємо лише міжнародні документи в ООН та в Раді Європи, що стосуються створення механізмів компенсації за злочини та шкоду, яку Російська Федерація заподіяла Україні під час своєї агресії. Утім, ці документи не включають Кримський півострів. Вони охоплюють лише події після 24 лютого 2022 року”, – повідомила Ольга Скрипник.

Це означає, що ті, незаконно ув’язнені Росією громадяни України, які зараз сидять за ґратами, не мають права на компенсацію в рамках цих міжнародних документів, пояснила правозахисниця.

Ми звертаємося до країн--партнерів України щодо розробки відповідних механізмів та реєстрів, які включатимуть усю заподіяну Росією шкоду, починаючи з 2014 року. Тому що усі ці жахіття сталися якраз через злочин агресії РФ, й сотні громадян, які зазнали тортур та інших міжнародних злочинів мають такі ж самі права на компенсацію. Ми домагатимемося того, щоб Крим включили в усі компенсаторні механізми, починаючи з 2014 року, за якими Росія рано чи пізно обов’язково сплатять.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

За останніми даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовано (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнено (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter