Україна назвала перекладанням із хворої голови на здорову заяви про причетність до антисемітських погромів у Росії

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Спроба назвати Україну причетною до антисемітських погромів, що трапилися напередодні в Росії, є нічим іншим, як перекладанням проблеми з хворої голови на здорову. 

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко

Учасники погрому в Махачкалі. Фото:АР

Напередодні кілька сотень людей прорвалися в аеропорт Махачкали, куди прилетів рейс із Ізраїлю. Вони опинилися всередині будівлі й невдовзі вибігли на злітну смугу, тож пасажирам бортів довелося ховатись у літаках. 

Учасники погрому зупиняли перехожих, щоб перевіряти, чи немає серед них євреїв, а російські силовики, відомі своєю жорстокістю до мирних демонстрантів, у сутички майже не втручались. Подібні випадки трапилися також у двох інших регіонах – Кабардино-Балкарії та Карачаєво-Черкесії. 

Коментуючи погроми, речниця російського МЗС Марія Захарова звинуватила в них “київський режим, що діяв руками запеклих русофобів”. Про ймовірну причетність “бандерівців” до погрому говорив і очільник регіону, де напади відбулись. 

“Події в Махачкалі відзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства… Звинувачення МЗС РФ на адресу України в причетності до подій в Дагестані — намагання перекласти відповідальність із хворої голови на здорову”, – коментує заяви російських посадовців Ніколенко. 

Речник українського МЗС також висловив думку, що до погромів у РФ призвела робота пропагандистів, які “десятиліттями культивували серед росіян почуття ненависті до інших народів”. Ніколенко нагадав і про антисемітські висловлювання, які дозволяють собі російські посадовці. Так, Путін за час повномасштабного вторгнення вже кілька разів звертав увагу на етнічне походження Володимира Зеленського, а очільник російського МЗС Сергій Лавров казав, що “Гітлер мав єврейську кров” і “найзапекліші антисеміти зазвичай євреї”. 

Нагадаємо, що Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, вважає, що діяльність російських пропагандистів може бути підбурюванням до геноциду українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter