Рада ООН з прав людини продовжила на рік моніторинг порушень прав людини у Росії

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Рада Організації Обʼєднаних Націй з прав людини продовжила моніторинг порушень прав людини у Росії ще на рік. За відповідне рішення проголосували 18 держав. 22 утрималися, а сім виступили проти.

Про це йдеться на Х-сторінці установи.

Рада з прав людини в штаб-квартирі ООН у Женеві. Фото: AFP

Вищий орган ООН з прав людини ухвалив резолюцію, запропоновану рядом європейських країн, про продовження роботи болгарської експертки з прав людини Маріани Казарової ще на рік. 

Аргентина, Велика Британія, Франція, Німеччина, Україна та США були серед країн, які підтримали резолюцію.

Китай, Куба, Еритрея, Казахстан та Вʼєтнам проголосували проти продовження мандата Казарової.

Тим часом 22 країни, зокрема Індія, Малайзія, Мексика, Пакистан, Південна Африка та Обʼєднані Арабські Емірати, утрималися.

У жовтні 2022 року Рада ООН з прав людини, на тлі побоювань щодо посилення внутрішніх репресій з боку Москви під час її війни в Україні, призначила Казарову спостерігачкою ситуації з правами людини за підтримки ООН у будь-яких із пʼяти держав–постійних членів Ради Безпеки ООН.

Резолюція, яку ухвалили в четвер, закликає РФ встановити “конструктивне спілкування та повну співпрацю” з Казаровою та забезпечити їй безперешкодний доступ з громадянського суспільства та осіб, які перебувають під вартою. Натомість Росія відмовилася впустити її та не визнала її мандата.

Посол Люксембургу Марк Біхлер, представляючи резолюцію, сказав: “Як і всі люди в усьому світі, жителі Росії заслуговують на те, щоб жити вільно і користуватися всіма своїми правами людини… На жаль, російська влада вирішила інакше”.

У резолюції зазначається, що Рада ООН з прав людини серйозно стурбована “значним погіршенням ситуації з правами людини в Росії”, посилаючись на повідомлення про “позасудові вбивства критиків уряду і жорсткі обмеження свободи слова”.

Нагадаємо, що 10 жовтня, у вівторок, Генеральна Асамблея ООН обрала 15 нових членів Ради з прав людини на 2023–2026 роки. Проте Росія, яка претендувала на це місце, не отримала достатньої кількості голосів. 

Росія отримала 83 голоси з необхідних 97 для обрання до Радбезу ООН з прав людини. Зрештою до РПЛ потрапили 15 країн, серед яких Албанія та Болгарія. Росія була однією з країн Центральної та Східної Європи, які боролися за ці два зарезервовані місця в Раді з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter