ООН: 90% опитаних колишніх полонених зазнавали катувань з боку росіян

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну спостерігачі Моніторингової місії з прав людини ООН зафіксували майже тисячу випадків свавільних затримань та викрадень цивільних мешканців окупованих Росією територій. 

Полонені стикаються з неймовірною жорстокістю з боку сил РФ як у незаконних, так і в офіційних місцях утримання. Це стосується як цивільних, так і військових.

Про це заявила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні під час презентації чергової доповіді Управління Верховного комісара з прав людини.

З початку лютого до кінця липня 2023 року Моніторингова місія ООН зафіксувала 43 свавільних затримання людей на окупованих росіянами територіях. Однак реальна цифра, ймовірно, більша через затримування в ідентифікації людей, зазначила очільниця місії Даніель Белль

За її словами, близько 90% опитаних спостерігачами ООН колишніх затриманих заявили про катування та жорстоке поводження з боку росіян. 

“Ті, хто вижив, описують неймовірну жорстокість, зокрема сильні побиття. У деяких випадках це призводило до переламів та вибитих зубів”, – заявила Белль на презентації доповіді.

Усього від початку повномасштабного вторгнення Моніторингова місія з прав людини задокументувала 996 випадків свавільних затримань цивільних, 468 з них і досі утримують без зв’язку з зовнішнім світом. 80 людей померли в ув’язненні чи були знайдені зі слідами насильницької смерті.

Значна кількість зафіксованих випадків свавільних затримань становить окремий злочин – насильницькі зникнення, зазначають експерти Управління Верховного комісара з прав людини в 36-й доповіді щодо України.

Російські військові знущалися як з цивільних, так і з військових полонених. Так, з 56 українських військовослужбовців, яких опитали представники місії, 51 розповів про різні форми тортур та жорстокого поводження в полоні. 

Крім того, з лютого до кінця липня 2023 року Моніторингова місія зафіксувала шість позасудових страт українських військовополонених.

Водночас міжнародні спостерігачі зазначають, що частина з опитаних російських військових також заявляла про жорстоке поводження з ними в полоні. Однак ці випадки траплялися до того, як полонених переводили до місця постійного утримання, зазначили в доповіді.

Представники моніторингової місії також відзначили поліпшення умов утримання російських військовополонених. 

“Управління Верховного комісара ООН з прав людини зауважило, що адміністрація табору для військовополонених у Львові впоралася з проблемами, висловленими в публічних звітах, і покращила поводження з військовополоненими”, – йдеться в доповіді.

Спостерігачі зазначили, що Україна надала конфіденційний та безперешкодний доступ до полонених російських військових та бійців незаконних збройних формувань. Росія ж такого доступу не забезпечила взагалі.

Крім того, Даніель Белль також наголосила на тому, що в червні цього року Росія ухвалила закон, що звільняє учасників війни в Україні від кримінальної відповідальності за злочини невеликої та середньої тяжкості.

“Новий закон фактично надає амністію російським військовослужбовцям за надто широкий спектр злочинів, посилюючи атмосферу безкарності”, – додала очільниця місії ООН.

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні запрацювала гаряча лінія Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Оператори надають інформацію про роботу Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, консультують родичів зниклих безвісти та формують анкети до Омбудсмана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter