Кабмін затвердив програму щодо прав нацспільнот, виконавши рекомендації для євроінтеграції на урядовому рівні

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив державну цільову програму “Єдність у розмаїтті” на період до 2034 року. Вона має створити умови для реалізації прав і можливостей національних спільнот та корінних народів. Це частина однієї з вимог для вступу України до Європейського Союзу.

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Фото: Depositphotos

Очільник уряду розповів, що для виконання нового закону про нацспільноти розробили необхідні підзаконні акти.

“Після затвердження цієї програми можемо говорити, що на урядовому рівні ми повністю завершили виконання семи рекомендацій Єврокомісії”, – зауважив Шмигаль.

Метою цієї програми є створення сталих інституційних умов на загальнодержавному та регіональному рівнях для задоволення потреб та ефективної реалізації прав і можливостей осіб, що належать до національних спільнот та корінних народів України, а також сприяння зміцненню соціальної стійкості, згуртованості та загальнонаціональної єдності українського суспільства. 

У Кабінеті Міністрів пояснили, що програма передбачає:

  • формування та розвиток стійких, спроможних і прозорих державних інституцій, громадських об’єднань нацменшин та представницьких органів корінних народів;
  • забезпечення реалізації прав та задоволення потреб людей, які належать до національних меншин і корінних народів;
  • забезпечення стійкої підтримки процесів інтеграції суспільства та захисту прав національних меншин і корінних народів;
  • повагу до різноманітності, запобігання та протидії дискримінації, суспільної інтеграції відповідно до міжнародних стандартів.

Нагадаємо, що Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про внесення змін до Закону “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України, врахувавши низку рекомендацій від Венеційської комісії.

Закон “Про національні меншини (спільноти)” український парламент ухвалив в грудні 2022 року, він набув чинності в березні 2023-го.  Цей документ є у пакеті вимог, які обумовлюють початок переговорів про інтеграцію України в ЄС. Законопроєкт підтримали 324 парламентарі.

Документ різко критикували експерти, зокрема політолог Володимир Кулик та доктор історичних наук Олександр Майборода, насамперед за термінологію, яка не відповідає ні європейським нормам, ні українському законодавству.

Раніше ZNINA повідомляла про те, що Венеційська комісія оприлюднила критичний висновок щодо євроінтеграційного закону України “Про національні меншини (спільноти)”. Тоді нардеп Володимир Вʼятрович сказав, що, на його думку, цей висновок є “відверто упередженим, а місцями просто неадекватним”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter