Російським юристам вдалося звільнити з колоній “ЛНР” та “ДНР” близько 50 українських цивільних заручників

Дата: 23 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У липні 2023 року російським адвокатам, які працюють з Центром громадянських свобод, вдалося звільнити з місць несвободи, які розташовані на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, приблизно 50 цивільних заручників.

Про це ZMINA розповів експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва.

Фото: Михайло Савва, ЦГС

За його словами, всіх цих людей утримували там без будь-яких звинувачень та підстав. 

Наприклад, адвокат подає скаргу прокурору області, у якій пише про конкретну цивільну людину та просить пояснити підстави її утримання у виправній колонії та чи є щодо неї вирок суду. Тоді російський прокурор звертається до керівника колонії, де утримують цю особу, з питанням, на яких підставах він там перебуває. Той пише, що ніяких підстав немає і людину звільняють”, – каже професор.

Савва додає, що насправді таких випадків не дуже багато, але й не дуже мало. Бранців вдалося звільнити з російських в’язниць завдяки роботі російських юристів. Останні використовували норми російського законодавства.

У всіх звільнених, як додає експерт, окупаційна влада бере підписку про те, що вони залишаються на ТОТ. Попри те, що це незаконно та не прописано у російському законодавстві. Деякі люди, дійсно, залишаються у тимчасово окупованих Донецькій або Луганських областях, а деякі виїжджають.

“Також не варто забувати, що РФ не казала, що не визнає права людини чи міжнародне гуманітарне право. Це можна використовувати й ми це робимо”, – зазначив він.

Нагадаємо, російська омбудсманка Тетяна Москалькова досі не надала жодної інформації щодо понад 1900 зниклих цивільних, списки яких Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець передав їй у січні під час зустрічі в Анкарі. 

Як відомо, у січні 2023 року під час третього раунду перемовин між Москальковою та Лубінцем посадовці говорили про пришвидшення повернення українських військовополонених та звільнення цивільних заручників, яких утримують у РФ.

Український Омбудсман передав російській стороні списки з близько 2 тисяч цивільних осіб, щодо яких Україна не має інформації, де вони перебувають та в якому фізичному стані.

Лубінець уточнив, що за основу формування списків узяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років, а також список громадян України, яким виповнилося більш як 65 років і які перебувають у важкому медичному стані. 

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter