Жінка в суді домоглася компенсації від зловмисників, які викрали її на зупинці, катували та змушували брати кредити

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Постраждала від торгівлі людьми українка змогла виграти в суді справу щодо моральної та фізичної шкоди проти зловмисників, які викрали її на зупинці транспорту, катували та змушували брати кредити. 

Її історію розповіли юристи УГСПЛ, які допомогли виграти справу. 

Фото: Pexels / Shane Aldendorff

Історія Тетяни і Ім'я змінено. трапилася під час пандемії коронавірусу та локдауну. Жінка перебувала за кордоном на заробітках та вирішила повернутися до України. 

“Поки Тетяна чекала на зупинці автобус, який мав довезти її додому, випила кави із закладу неподалік. До тями вона прийшла вже зв’язаною в чужому будинку”, – розповідають її захисники. 

Жінку прив’язували до батареї, годували з підлоги, постійно били та змушували брати на себе онлайн-кредити. Для цього їй доводилося підтверджувати особу, а в разі відмови її знову били. 

Одного разу, коли банк відмовився відкривати черговий онлайн-кредит, зловмисникам довелося відвезти Тетяну до відділення банку, щоб відновити доступ до рахунку. 

“Мімікою Тетяна показала працівниці банку, що вона перебуває в біді. Працівниця банку помітила це, і охорона викликала поліцію. Проте того ж дня поліція “передала” її зловмисникам. Після того жінку знову жорстоко побили: їй вибили зуби, позбавили можливості жувати, пошкодили внутрішні органи”, – розповідають правозахисники. 

Втекти жінці вдалося лише за місць після цих подій, коли обидва кривдники напилися та забули її прив’язати. На АЗС, куди змогла добігти жінка, вона викликала поліцію, медиків та опинилась у кризовому центрі. 

“Постійні погрози та залякування призвели до погіршення психічного здоров’я жінки, а через тілесні ушкодження вона втратила працездатність. Зараз Тетяна проходить лікування та психотерапію”, – кажуть її захисники. 

У суді інтереси жінки представляли юристи ГО “Подільска правова ліга”, на базі якої працює громадська приймальня УГСПЛ. 

Вони змогли домогтися компенсації матеріальної шкоди в розмірі 78,5 тисячі гривень, а також моральної – 110 тисяч гривень. Утім, компенсацію жінка ще не отримала, бо зловмисники не мають майна, яке можна було б стягнути. Зараз Тетяна має звернутися до суду, щоб визнати недійсними договори позики, бо досі має платити за кредити, що взяли на її ім’я.

Злочинці отримали вироки за викрадення, вимагання та заподіяння тілесних ушкоджень, а розгляд декількох справ ще триває. У провадженні правоохоронних органів лишається лише справа, пов’язана з торгівлею людьми.

Нагадаємо, що, за оцінкою ОБСЄ, війна в Україні спричинила зростання кількості випадків торгівлі людьми. 

До початку повномасштабного російського вторгнення, за оцінками Міжнародної організації з міграції, в Україні майже 50 тисяч людей постраждали від торгівлі людьми з 2017 до 2019 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter