Журналісти ідентифікували два десятки викрадених росіянами з Донеччини дітей: частина вже в сім’ях в РФ

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістам українського видання The Kyiv Independent вдалось ідентифікувати 20 українських дітей, яких у травні минулого року росіяни викрали з території Донецької області.

Про це йдеться в документальному фільмі “Діти для Путіна”. 

Із власних джерел розслідувачі отримали документ зі списком депортованих з Донецька до пансіонату “Поляни”, що в Підмосковʼї. Загалом вивезли 31 дитину.

Вони мали провести в Росії місяць та повернутися до окупованого міста, втім цього не відбулося. 

Частина з ідентифікованих до повномасштабного вторгнення мешкала в Маріуполі. За інформацією правоохоронців, 13 з них були або сиротами, або їхніх батьків позбавили опікунських прав. З початком бойових дій у Маріуполі щонайменше девʼятьох зі списку примусово перемістили до Донецької дитячої лікарні №5, де утримували кілька місяців.

Встановили журналісти й причетних до депортацій посадовців на окупованих територіях: 

  • Світлана Майборода – колишня українська посадовиця, яка залишилася працювати в Донецьку після захоплення міста у 2014 році. Вона керівниця так званої “Державної служби у справах сімʼї й дітей ДНР”.

  • Кирило Потиліцин – так званий “тимчасовий виконувач обовʼязків директора Дитячого соціального центру в Донецьку”. Він також працював юристом-консультантом у так званому центрі, де “відповідав за захист прав дітей”. 

Саме Майборода, за даними журналістів, пропонувала поїхати на “відпочинок у Підмосковʼя” дітям у лікарні в Донецьку. Інших депортованих, як свідчать опитані діти, вивезли до Росії під примусом. 

Щодо Потиліцина, то він безпосередньо відповідав за виїзд групи. Щонайменше 14 дітей зі списку російська влада вже відправила до чужих сімей.

ZMINA вже розповідала, як влада РФ намагається якнайшвидше віддавати дітей у російські сім’ї, а серед “усиновлювачів” є чимало колишніх силовиків. Наприклад, силовичка Ліліана Романова, яка має сімох власних та майже пів сотні всиновлених. У Росії торік створили серіал-рекламу про викрадення дітей, у кожній серії якого розповідали про причетних до цього росіян. 

Нагадаємо, що за допомогу у викраденні українських дітей громадяни Росії отримують гроші у вигляді “соцпідтримки”.

Так, за всиновлення отримують суми в проміжку від 28 до 156 тисяч рублів щомісячно, що значно більше, ніж середня зарплата в деяких російських регіонах. Відомі випадки, коли з віддалених регіонів РФ на тимчасово окуповану територію України приїжджали сім’ї та всиновлювали одразу по 10–12 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter