Воєнні злочини росіян в Україні розслідують у 24 країнах світу

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі правоохоронні органи 24 країн розпочали власні розслідування воєнних злочинів в Україні.

Українські прокурори та слідчі проводять зустрічі з правоохоронцями з цих країн, передають їм уже зібрані докази та допомагають у пошуку нових. Щоб уникнути подвійного притягнення до відповідальності, Україна також готова закривати власні розслідування, якщо за ці події візьмуться інші держави.

Окрім того, що Україна тепер теж може швидше отримувати інформацію від іноземних партнерів, міжнародні розслідування і вироки показують, що злочини Росії справді стосуються всього світу.

Про це заявив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в інтерв’ю Justice Info.

Фото: REUTERS

Білоусов розповів, що Україна вже розробила стратегію переслідування за міжнародні злочини на наступні три роки. Вона охоплює не тільки національні органи правопорядку та суду, а й міжнародні інституції.

Українські спеціалісти допомагають іноземним колегам у розслідуваннях: передають зібрану інформацію, допомагають збирати докази. Крім того, за словами представника Офісу генпрокуратури, така співпраця значно підвищує і якість українських розслідувань.

Оскільки Україна є стороною конфлікту, її судові рішення щодо російських злочинів можуть критикувати як необ’єктивні, зазначив правник.

Тому для української сторони важливо, щоб справи щодо злочинів на цій війні відкривали та вели й інші національні правоохоронні органи.

“Що більше країн почнуть власне судове переслідування, то краще всі побачать, що справа не лише в Україні. Не тільки Україна звинувачує Росію”, – додав Бєлоусов.

Також Україна тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом. Завдання цього органу – притягнути до відповідальності вищих керівників РФ. І, щоб це сталося швидше, українські спеціалісти щоденно допомагають слідчим МКС збирати належні докази.

“Від відбору справи до ордерів на арешт МКС знадобилося лише п’ять місяців. Такого ніколи не було в історії; зазвичай потрібні роки, щоб МКС досяг такого результату”, – підкреслив представник ОГП.

Водночас Бєлоусов наголосив, що 99% справ щодо злочинів росіян розслідуватимуться саме в Україні.

Нагадаємо, станом на 12 липня 2023 року, Офіс генерального прокурора України зареєстрував майже 95 тисяч воєнних злочинів (“Порушення законів та звичаїв війни”, ст. 438 ККУ).

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter