У засудженого кримського художника Богдана Зізи почалися проблеми зі шлунком після голодування

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У художника з тимчасово окупованої Росією Євпаторії Богдана Зізи, якого російський суд засудив до 15 років колонії, виникли проблеми зі шлунком після голодування.

Про це Крим.Реалії розповіла його сестра Олександра Баркова.

Богдан Зіза

За словами Баркової, її брат не може їсти й має проблеми зі шлунком. Остання інформація, яку вона має, – що його організм не сприймає їжі після довгої паузи. Більше деталей про стан здоров’я Богдана Зізи вона не знає. 

На запитання, чи російські лікарі надають медичну допомогу Зізі у зв’язку з проблемами зі здоров’ям, Баркова відповіла, що тамтешні лікарі “зрідка щось роблять”.

“Тож можемо сміливо говорити, що ні. Важко сказати, бо знаємо, до якого стану довели Ірину Данилович, та багато інших прикладів. Тому я дуже сумніваюся, що йому надається медична допомога”, – сказала Олександра Баркова.

Олександра Баркова

Нагадаємо, 10 червня сестра політв’язня повідомила Крим.Реалії, що Богдан Зіза оголосив голодування як протест проти політично вмотивованого переслідування громадян України з боку Російської Федерації. Через 17 днів він заявив про припинення голодування – за цей час чоловік втратив 10 кг. Росіяни також ізолювали його в окрему камеру з жорсткішим спостереженням.

Як відомо, 6 червня 2023 року військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив кримського художника та активіста Богдана Зізу, який торік в окупованій Євпаторії облив двері міської адміністрації жовтою та блакитною фарбами, до 15 років ув’язнення за обвинуваченням у вчиненні теракту, загрозі вчинення теракту та закликах до тероризму.

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”.

Зізу затримали 16 травня 2022-го, однак ще кілька днів про його місце перебування не було нічого відомо.

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter