ЄСПЛ визнав неприйнятною заяву Саакашвілі до України щодо порушення його прав

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неприйнятною заяву експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі проти України від 26 березня 2018 року щодо порушення його прав через позбавлення українського громадянства.

Про це повідомили у повідомленні на сайті ЄСПЛ.

Джерело: AFP

У документі наголошується, що заяву суд визнав неприйнятною одноголосно, рішення є остаточним.

Саакашвілі отримав українське громадянство 2015 року. До того часу він вже був помітною фігурою в українській політиці, йому навіть пропонували посаду першого віцепрем’єра. Однак 26 липня 2017 року президент Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі без жодних офіційних пояснень.

У вересні 2017 року політик незаконно перетнув державний кордон Польщі та України, що підтвердили своїми рішеннями місцеві та апеляційні суди. У зв’язку з цим йому заборонили в’їзд в Україну до 2021 року.

Вже у грудні 2017-го Саакашвілі як лідер партії “Рух нових сил” організував в центрі Києва кілька протестів. Співробітники СБУ та ГПУ затримали його на даху будинку у Києві, в якому він жив. Утім, доставити в СІЗО не змогли — їм завадили його соратники.

12 лютого 2018 року Саакашвілі все ж затримали у столиці України. Згодом його повернули до країни попереднього перебування — Польщі — за процедурою реадмісії. Невдовзі політик заявив, що отримав посвідчення особи в Нідерландах.

В Україні Саакашвілі інкримінували три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин, скоєний за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Політик подав позов до ЄСПЛ про різні порушення своїх прав 2017 року, а також 2018-го — після того, як проти політика порушили кримінальну справу, заарештували, а згодом видворили з України.

2019 року президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство.

У своєму позові експрезидент Грузії посилався на статті Європейської конвенції з прав людини:

  • про заборону нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження;
  • право на свободу та недоторканність;
  • презумпцію невинуватості;
  • право на повагу до приватного життя та житла;
  • свободу зібрання;
  • право на ефективний засіб правового захисту;
  • межі застосування обмежень прав.

За поданими скаргами, крім однієї, ЄСПЛ встановив, що Саакашвілі не скористався всіма доступними йому правовими шляхами на національному рівні. Решта скарг за статтею про право на ефективний засіб юридичного захисту були “явно необґрунтованими”.

Зокрема, у Європейському суді наголосили, що після повернення українського громадянства Саакашвілі ніщо не заважало розглядати свої претензії в Україні.

Нагадаємо, що Мікеїла Саакашвілі, який має українське, а не грузинське громадянство, затримали восени 2021 року невдовзі після повернення до Грузії.

Ще 2018 року політика заочно засудили у Грузії до трьох років ув’язнення у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та до 6 років ув’язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі. Також Саакашвілі  звинуватили в розтраті бюджетних коштів.

У червні 2023 року президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала випустити колишнього президента Міхеїла Саакашвілі із в’язниці, одягнувши на нього електронний браслет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter