Російська сторона досі не надала відповіді щодо понад 1900 зниклих цивільних, списки яких Омбудсман передав на січневій зустрічі в Анкарі

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російський Омбудсман Тетяна Москалькова досі не надала жодної інформації щодо понад 1900 зниклих цивільних, списки яких Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець передав їй у січні під час зустрічі в Анкарі. 

Про це сьогодні під час презентації звіту Центру прав людини ZMINA про викрадених Росією активістів на окупованих територіях розповів представник Омбудсмана в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко.

Олександр Кононенко та представник Офісу генпрокурора Олександр Зюзь

Москальковій передали список з більш ніж 1900 осіб, які вважаються зниклими безвісти. Всі вони старші за 70 років. Жодної відповіді про них ми так і не отримали. У віковій групі від 15 до 25 років зниклих безвісти налічується 991 особа. Взагалі, дуже багато людей вважаються безвісти зниклими“, – сказав Кононенко. 

Він зауважив, що цивільні заручники можуть інтернуватися країною, яка вчиняє агресію. Але вона має забезпечити доступ до них, дозволити адвокатам відвідувати їх та забезпечити зв’язок з ними. Жодна з цих умов не виконується.

На думку Кононенка, Україна не досить уваги приділяє саме цивільним заручникам. Утім, за його словами, ця проблема є навіть серйознішою за ситуацію з військовополоненими. Адже цивільні заручники не мали чіткої організаційної структури, і кожен з них змушений був долати виклики, які перед ним постали, самостійно. Незважаючи на російську окупацію вони займали активну проукраїнську позицію, через що опинилися в катівнях, де зазнають нелюдських тортур та знущань. Це несправедливо, жорстоко і так не має бути, вважає Кононенко.

Я вважаю, що держава має звернути увагу на проблему цивільних заручників, як того вимагають їхні сім’ї. Більшість із цих людей затримували за проукраїнську позицію, яку вони висловлювали в соцмережах, або за те, що вони розмовляли українською. Це їхня єдина провина. Саме тому навіть під час повернення військовополонених мають повертатись і цивільні заручники”, – наголосив він.

Кононенко нагадав, що Єдиний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин налічує близько 25 тисяч осіб. На сьогодні до Офісу Омбудсмана з приводу зниклих безвісти цивільних звернулося приблизно 11 тисяч громадян. Точну цифру визначити дуже важко, оскільки невідомо напевно, що відбулося в Маріуполі чи Волновасі. Також немає достовірної інформації про те, що відбувається в Мелітополі чи Бердянську.

“Коли ми відвоюємо ці території, то дізнаємося про нові катівні та зможемо зрозуміти, скільки саме людей постраждало під час окупації”, – зазначив Кононенко. 

Як відомо, у січні 2023 року під час третього раунду перемовин між російським Омбудсманом Тетяною Москальковою та українським Уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем посадовці говорили про пришвидшення повернення українських військовополонених та звільнення цивільних заручників, яких утримують у РФ.

Лубінець передав Москальковій списки з близько 2 тисяч цивільних осіб, щодо яких Україна не має інформації, де вони перебувають та в якому фізичному стані.

Омбудсман уточнив, що за основу формування списків узяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років, а також список громадян України, яким виповнилося більш як 65 років і які перебувають у важкому медичному стані. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter