Орієнтовні збитки довкіллю через підрив Росією Каховської ГЕС становлять понад 55 мільярдів гривень

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву російськими військовими дамби на Каховській ГЕС орієнтовна сума збитків довкіллю України становить понад 55 мільярдів гривень. 

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

Фото: фейсбук-сторінка Руслан Стрілець

Каховське водосховище було одним із шести водосховищ у каскаді Дніпра, яке за великі розміри називали “морем”, втім тепер з нього витекло 62% об’єму. Рівень води напередодні перетнув так звану “мертву точку” та становить менш як 11 метрів. 

Затоплення, спричинене підривом, за словами Стрільця, зробило ситуацію у національних парках критичною. 

“Під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Вода з Каховського водосховища зрівняла з водним дзеркалом нацпарк “Нижньодніпровський”, – розповідає посадовець. 

Нацпарк “Нижньодніпровський” мав території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто їх вважають найбільш цінними й охороняють європейським законодавством. 

Нацпарк “Нижньодніпровський”. Фото: Національний заповідний фонд України

Продовжується й обміління акваторії у нацпарках “Великий Луг” – на 4,2 метри та “Кам’янська Січ” – на 6 метрів. Підняття ґрунтових вод загрожує й Олешківським піскам – одному із найбільших піщаних масивів у сухостеповій частині Європи. Підрив росіянами дамби ГЕС спричинив також підтоплення близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова.

В уряді закликають усіх, хто став свідком злочинів проти довкілля повідомляти про них на вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля – ЕкоЗагроза

Нагадаємо, що орієнтовний загальний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення завданих росіянами руйнувань в Україні, сягає більш ніж трильйона доларів.

Фотографія обкладинки: MAXAR 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter