Через повномасштабну війну до Варшави на два роки перевезли картини з київського музею Ханенків

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

38 робіт зі столичного Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків на два роки перевезли до Варшави. 

Про це повідомляє польське агенство друку (Polska Agencja Prasowa). 

Фото: Polska Agencja Prasowa

Польський міністр культури і національної спадщини Петро Глінський заявив, що це третя група об’єктів, які під час повномасштабної війни надійшли до Польщі з України.

“Йдеться про культуру та ідентичність. Путін оголосив, що української ідентичності та культури не існує і тому знищує українські культурні установи. Пошкоджено 1400 українських культурних установ, третина з них – повністю зруйнована”, – додав він.

Вперше про вивезення творів мистецтва з Києва заговорили ще наприкінці жовтня минулого року. Планувалося не лише вивезти картини, а й підтримувати музейників, аби ті не залишилися без роботи. 

Так, музей Ханенків вирішив передати на зберігання свої найцінніші твори, зокрема італійські та іспанські твори мистецтва, які знаходилися в Україні. 

Частина колекції містить найцінніші твори, які до цього ніколи не виставлялися у Польщі. Їх вивезли на прохання керівництва музею, оскільки будівля сильно постраждала під час жовтневих ракетних атак на місто. Поблизу музею розірвався снаряд, що зруйнував фасад закладу. 

Фото: Кирило Тимошенко

На думку міністра культури, тимчасове зберігання українських витворів мистецтва є вираженням підтримки з боку Польщі. 

“Українці продовжували захищати свою державу та культуру, тому довгий час були проти будь-якого вивезення витворів мистецтва, навіть з метою безпеки”, – наголосив він, зазначивши, що незадовго до повномасштабної війни у Польщі створили Центр підтримки української культури та підготувалися до надання допомоги. 

Нагадаємо, що за понад рік повномасштабного вторгнення Росії в Україні збитків зазнали 1464 об’єкти культурної інфраструктури на території понад дві сотні громад. Щонайменше 523 об’єкти зруйновані вщент. Лише за останній місяць загальна кількість постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 91 одиницю, а половина з них знаходиться на Харківщині. 

Загалом, станом на 25 квітня поточного року внаслідок російського вторгнення постраждали:

  • клубні заклади – 701;
  • бібліотеки – 555;
  • музеї та галереї – 77;
  • театри та філармонії – 23;
  • заклади мистецької освіти – 108. 

Читайте також: Як українські музеї збирають зразки російської воєнної пропаганди

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter