Кримськотатарські бранці Кремля в СІЗО зазнають утисків за релігійною ознакою – “Крим SOS”

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість політв’язнів у тимчасово окупованому Криму є кримськими татарами – понад 110 людей зі 150. Така ж ситуація з повістками у межах незаконної мобілізації в тимчасово окупованому Криму. 

Про це в етері телеканалу FREEДОМ розповів голова правління громадської організації “Крим SOS” Олексій Тільненко.

Правозахисник вказав на непропорційно велику кількість повісток у межах мобілізації, які видавали саме кримським татарам, попри те, що етнічний склад цих населених пунктів не передбачав такого результату.

За словами Тільненка, для окупантів кримськотатарське населення півострова є нелояльним. Водночас Кремль розуміє, що після депортації кримські татари не хочуть бути частиною “русского мира”. 

“Після повномасштабного вторгнення, якщо говорити про зміну етнічного складу, то зараз точно невідомо насправді, яку кількість тепер становлять кримські татари й чи залишилися вони більшістю? Я кажу це в тому контексті, що значна кількість цивільного нашого населення, які як заручники були вивезені з окупованих територій, зокрема до Криму, і які зараз там утримуються, трішки змінили цей етнічний склад”, – пояснив голова правління “Крим SOS”.

Також Тільненко в інтерв’ю QIRIM News розповів, що жертви політично вмотивованих переслідувань, які є кримськими татарами, зазнають утисків за релігійною ознакою в СІЗО №1 в тимчасово окупованому місті Сімферополь. 

“Дуже часто, наприклад, кримських татар підселяють до немусульманських співкамерників, які чинять тиск на них через те, що це інша релігійна традиція… Плюс до цього, звичайно, ті кримські татари, які дотримуються більш-менш своїх релігійних переконань,  дуже часто недоїдають, як би це не було сумно казати. Бо той раціон, який їм пропонується, вони не можуть вживати через релігійні переконання”, – розповів правозахисник. 

Наразі щонайменше 150 жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму перебувають за ґратами. Крім того, є люди, щодо яких відсутня будь-яка інформація, навіть про місце їхнього утримання та факт повідомленої підозри. 

“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів  полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter