Вихваляли окупантів та поширювали пропаганду РФ: затримали колишнього мера з Чернігівщини та киянку

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали ще двох ймовірних поплічників окупантів, які масово розповсюджували через соціальні мережі заклики до підтримки російських військових та виправдовували їхні воєнні злочини. Одним із затриманих є колишній міський голова райцентру у Чернігівській області, якого засудили за вимагання хабарів.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, напередодні повномасштабного вторгнення чоловік звільнився з виправної установи, де відбував покарання за скоєння злочину.

Під час окупації області військами РФ ексголова почав поширювати в інтернеті дописи, в яких намагався дискредитувати ЗСУ та популяризував так звані “ДНР” та “ЛНР”.

Після звільнення регіону його викрили правоохоронці та повідомили йому про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Фото: Служба безпеки України

Ще однією затриманою є мешканка Києва, яка публічно закликала до захоплення державної влади та вихваляла кремлівський режим. Також вона виправдовувала обстріли окупантами українських міст, унаслідок яких гинули та діставали поранення мирні жителі.

Деструктивний контент жінка поширювала з власного акаунта у забороненій в Україні соцмережі “Вконтакте”. Кіберфахівці поетапно задокументували її підривну діяльність і затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 3. ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).
Фото: Служба безпеки України

Обом підозрюваним суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Розслідування триває.

Нагадаємо, що у столиці правоохоронці затримали ворожого пропагандиста, який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України. Ймовірним поплічником росіян є блогер, засновник так званого “руського клубу”, який готував замовні публікації для підсанкційних російських інформагентств. Серед них – “Русская народная линия” і “Одна Родина”.

Офіційно правоохоронці не називають імені затриманого, однак видання “Українська правда” з посиланням на власні джерела повідомляє, що йдеться про Дмитра Скворцова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter