Мешканцям ТОТ нарешті можуть дозволити реєструвати народження, шлюб, розлучення та смерть без суду

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України підтримав законодавчу ініціативу Мін’юсту та Мінреінтеграції, які пропонують запровадити позасудову (адміністративну) процедуру державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомили в уряді. 

Будівля Кабінету Міністрів України. Фото: krymsos.com

З 2014 року українські посадовці так і не врегулювали цілої низки юридичних викликів для мешканців тимчасово окупованих територій.

До прикладу, з 2018 рокуі Після ухвалення закону про відновлення суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей в Україні дозволили РАЦСам приймати “документи” про народження та смерть, а вишам – брати до уваги інформацію з освітніх документів, виданих у російській окупації. Втім, цього, як казали правозахисники, було замало, адже поза увагою держави лишались медичні довідки, трудові книжки, договори про продаж нерухомості, документи з усиновлення та багато інших. 

Для реєстрації слід було йти до суду, а тому, наприклад, лише 5% народжених в російській окупації дітей мають українське свідоцтво. 

Якщо підтриманий урядом законопроєкт ухвалить парламент, то народження, шлюб, розлучення чи смерть на ТОТ можна буде зареєструвати без звернення до суду.

Працюватиме це так: людина звертається до органів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) із документами, виданими окупаційними адміністраціями або медичними закладами на ТОТ, і отримує на заміну українське свідоцтво.

Таку процедуру можна буде провести як в органах юстиції в Україні, так і в закордонних дипустановах.

Ілюстраційне зображення. Фото: legalaid.gov.ua

В уряді наголошують, що майбутнє ухвалення закону “жодним чином не означатиме визнання правомірності тимчасової окупації й цілком відповідає міжнародним стандартам, сформульованим Міжнародним судом ООН та Європейським судом з прав людини”.

“Цей крок є одним з елементів деокупації, адже після звільнення територій фактична реальність, де люди впродовж 9 років народжувались, одружувались, розлучались і помирали, має відповідати юридичній реальності в державних реєстрах”, – пояснюють посадовці. 

Нагадаємо, що правозахисники ще декілька років тому радили владі, як знайти межі в роботі з документами, виданими в окупації. 

Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter