Активістам вдалося вивезти з Росії п’ятьох викрадених окупантами підопічних Каховського геріатричного пансіонату

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Активістам вдалось вивезти з Росії п’ятьох викрадених окупантами підопічних Каховського геріатричного пансіонату. Наразі ці підопічні пансіонату з інвалідністю перебувають у Норвегії.

Про це повідомив політолог Олексій Голобуцький.

Підопічні геріатричного пансіонату дякують за своє визволення. Фото: Олексій Голобуцький

“Їм було страшно. Вони майже втратили надію і почувалися геть безпорадними, бо самостійно не мали змоги зробити нічого для свого порятунку. Але врешті все минулось”, – написав Голобуцький у своєму телеграм-каналі й розмістив коротке відео, де підопічні дякують за свій порятунок.

Раніше, у грудні, він розмістив пост про те, що під час відступу з правого берега Херсонщини російські військові викрали близько 200 мешканців Каховського геріатричного пансіонату: стареньких і людей з інвалідністю (переважно без кінцівок). Політолог просив небайдужих знайти кошти для вивезення цих людей з території Росії.

За словами Голобуцького, їх силоміць вивезли до Російської Федерації та розкидали по кількох точках:

“Візочників, людей без кінцівок, стареньких з паличками – їх реально силоміць, за руки, за ноги вантажили в потяг і вивозили на територію ворога. Де одразу запропонували взяти російське громадянство – “і негайно отримати повне забезпечення”

Підопічні пансіонату молодшого віку, зокрема молодь з інвалідністю, відмовилися навіть обговорювати можливість отримати російські паспорти. Навпаки, за першої можливості вони втекли з Росії. 

Поки активісти не розголошують деталей вивезення, адже операція з порятунку інших підопічних пансіонату ще триває. 

Раніше ZMINA писала, що до організацій коаліції “Україна. П’ята ранку” надходить інформація про те, що російські військові переміщують цивільних заручників та військовополонених, утримуваних Росією в Херсонській області, з місць їхнього утримання в невідомому напрямку. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter