Українці з тимчасовим посвідченням громадянина просять, щоб їм дозволили подати декларацію про відмову від іншого громадянства

Дата: 02 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Низка людей з тимчасовим посвідченням громадянина України, а також члени їхніх сімей, які є громадянами України, просять зобов’язати Державну міграційну службу приймати в них декларації про вихід з попереднього громадянства. 

З таким закликом виступила авторка відповідної петиції на сайті президента України Валентина Степура

Фото: Getty Images

Декларація про відмову від іноземного громадянства – це заява, в якій іноземець, що планує отримати українське громадянство, засвідчує свою відмову від громадянства або підданства іншої держави. 

Наприкінці минулого року деяким іноземцям дозволили подавати цей документ разом із заявою про прийняття до українського громадянства. Серед них, наприклад, іноземці та особи без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності й недоторканності України, а також ті, хто має визначні заслуги перед Україною, зокрема й через допомогу у відсічі та стримуванні російської агресії.

Декілька років тому отримання українського громадянства спростили також громадянам Росії, яких переслідують у РФ.

Люди з тимчасовим посвідченням громадянина України скористатися ні першою, ні другою можливістю не можуть.

“Ми пройшли відповідні перевірки (міграційна служба, СБУ тощо), зібрали необхідні документи та отримали тимчасові посвідчення громадянина України (ТПГУ), що видають строком на два роки. За цей час людина, яка має ТПГУ, повинна вийти з попереднього громадянства (у нашому випадку на жаль, з громадянства РФ) та надати ДМСУ документ, який підтверджує вихід… Якщо громадянин України не надає відповідний документ, його ТПГУ анулюється та він втрачає громадянство України. Розрив дипломатичних відносин з Росією призвів до неможливості оформити вихід з громадянства РФ…” – пояснює суть проблеми авторка петиції на сайті президента. 

У країнах ЄС отримати вихід з російського громадянства також неможливо, бо, як каже Степура, заявник, щоб подати документи, повинен мати в цих країнах офіційний дозвіл на легальне проживання.

“Наші родини неодноразово зверталися до представників ДМСУ із запитами, аби подати декларацію, але ДМСУ відмовляє… Ми неодноразово намагалися подати документи на вихід у країнах ЄС, але отримували відмови від консульств та посольств РФ… Ситуація, в який ми опинились, на разі фактично безвихідна”, – розповідає Степура. 

Нині під петицією підпис залишили вже понад 1,8 тисячі людей з 25 тисяч необхідних. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року без конкурсу головою ДМС призначили Наталію Науменко

Ще на посаді заступниці голови служби вона просила правозахисників розуміти, що “поряд із правами людини є ще національна безпека”. Також вона бачить небезпеку в шукачах притулку та не вважає чимось поганим переслідування членів партії “Хізб ут-Тахрір”, представників якої наразі в окупованому Криму репресує Росія. 

ZMINA пояснювала, які недоліки бачать у роботі міграційної служби правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter