Трьох мешканців Донеччини, які воювали на боці РФ проти України, засудили до тюремних термінів

Дата: 18 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Трьох мешканців Донецької області, які були учасниками терористичних угруповань”ДНР” і брали активну участь у бойових діях проти українських військ, засудили від 8 до 10 років позбавлення волі. 

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

“На початку повномасштабної агресії вони добровільно вступили до лав окупаційних угруповань Південного військового округу країни-агресора. Бойовики потрапили в полон українських захисників під час боєзіткнень у районах Новобахмутівки та Пісок на Донеччині”, — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, всі троє — місцеві жителі, які у 2014–2015 роках приєдналися до лав терористичних угруповань, де воювали проти сил АТО. Після 24 лютого вони спільно з російськими окупантами брали активну учать у штурмі населених пунктів на Донецькому напрямку.

Один із бойовиків входив до складу ворожого полку спецпризначення “Оплот”. Перебуваючи на “посаді” кулеметника, він обстрілював позиції українських військ у районах Докучаєвська та селища Ясне.

Інші двоє були у лавах окупаційних підрозділів “Кальміус” та “100 мотострілкової бригади” 1 армійського корпусу “ДНР” ЗС РФ. 

У серпні їх направили в район Пісок для облаштування вогневих позицій та захоплення об’єктів транспортної інфраструктури.

На підставі зібраних доказів суд визнав бойовиків винними за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 258-3 (участь у терористичній організації); ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань) Кримінального кодексу. 

Суд призначив їм покарання від 8 до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter