Абсолютна більшість українців вважають Голодомор геноцидом – опитування

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Станом на листопад 2022 року 93% українців погоджуються з твердженням, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу. 

Про це свідчать результати опитування соціологічною групою “Рейтинг”, проведеного 20–21 листопада. 

Фото: Офіс президента України

За даними опитування лише 3% заперечують, що Голодомор був геноцидом українців, а вагалися з відповіддю ще 4%.

За останні десять років у півтора раза зросла кількість респондентів, які погоджуються з тезою про те, що Голодомор 1932–33 років є геноцидом українського народу (у порівнянні із минулим роком – зростання на 8 пунктів).

Примітно, що Голодомор 1932–33 років визнає геноцидом абсолютна більшість мешканців як західних, центральних, так і південно-східних областей країни. Також не зафіксовано вагомих відхилень у вікових розподілах щодо цього питання.

Опитування проводилося 20–21 листопада 2022 року серед 1000 респондентів по всій Україні, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Метод опитування – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Відомо, що у світі шириться процес засудження Голодомору 1932–1933 років в Україні. Нещодавно парламент Румунії визнав його злочином проти людства та українського народу. Парламент Молдови проголосував за декларацію, якою пропонувалося визнати Голодомор “наслідком запланованих заходів із навмисним наміром винищити опонентів комуністичного режиму та ключовим інструментом політики поневолення тих часів”. Подібний крок зробили й законодавці Ірландії.

Очікується, що найближчим часом усі демократичні фракції німецького Бундестагу підтримують резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом. 

За словами завідувачки відділу Інституту історії України НАНУ Лариси Якубової, багаторічне затягування процесу визнання Голодомору 30-х років пояснюється тим історичним дискурсом, який домінував у світі щодо Росії.

“Стверджувалося, що Росія – вічно поневолена жертва страшних обставин, які не дозволяють їй жити людським життям і змушують дві третини свого історичного часу воювати з усім навколишнім світом, вбивати умовних ворогів, і при цьому кричати на весь світ, що то вона жертва.

Тим часом російський народ масово підтримує ці дії, і буквально верещить від радощів, отримуючи повідомлення про те, що вбито чергове немовля, комусь відірвало голову, що мільйони людей сидять без світла, що їм холодно і напевно не буде що їсти”, – зазначила Якубова.

Нагадаємо, що кожної четвертої суботи листопада Україна відзначає День пам’яті жертв Голодоморів, найбільш трагічним з яких виявився голод 1932–1933 років, організований радянською владою під час сталінських репресій. Лише після відновлення незалежності України розпочалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померли під час цих подій початку 1930-х років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter