На Харківщині відкрили 12 справ щодо освітян, які пішли на співпрацю з окупантами

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На Харківщині правоохоронці порушили вже 12 кримінальних справ щодо освітян, які пішли на співпрацю з російськими військовими. 

Про це розповів начальник Харківського слідчого управління Нацполіції Сергій Болвінов

Ілюстративне зображення. Фото: Lily Hyde / TNH

Випадки освітнього колаборанства зафіксували в Ізюмі, Куп’янську, Балаклії, Боровій, Вовчанську, Хотімлі, Яковенковому, Грушівці, Бабенковому, Великому Бурлуку, а також у Малому Бурлуку.

“Росіяни та колаборанти забороняли українську мову, знищували та спалювали українські підручники в школах, зруйнували експонати в музеї українознавства в школі міста Ізюм. Так впроваджували “руський мир”, – каже Болвінов. 

Деякі з освітян, які пішли на співпрацю з росіянами, встигли втекти з області, але деякі залишились і вже отримують підозри. Болвінов говорить, що слідчі почали працювати на звільнених територіях від перших днів деокупації. 

У вересні голова Національної поліції України Ігор Клименко казав, що щодо освітян, яких підозрюють у співпраці з окупантами, відкрили 19 кримінальних проваджень, а загалом стосовно громадян за такими підозрами відкрили 1358 кримінальних проваджень.

Українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, але організовувати навчання на окупованих територіях їм радили приховано.

Нагадаємо, що нещодавно на Харківщині затримали директорку ліцею, яка впроваджувала російські освітні стандарти під час окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter