ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання Росії терористичним режимом: ключові положення

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії ухвалила резолюцію “Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України”, в якій Російська Федерація названа терористичним режимом.

Про це 13 жовтня повідомила керівниця постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева у фейсбуку.

Джерело: ПАРЄ

За резолюцію проголосували 99 депутатів зі 100 присутніх у залі, один утримався.

У документі вказується, що агресія Росії проти України “має бути однозначно засуджена як злочин сама по собі, як порушення міжнародного права та як головна загроза міжнародному миру і безпеці”.

До резолюції внесли поправку, яка пропонувала “оголосити Російську Федерацію терористичним режимом”. Під час голосування її підтримали 79 депутатів, двоє були проти, один утримався.

Також до резолюції включили поправку із закликом надати Україні системи протиповітряної оборони.

ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою з терористичним режимом.

Перед голосуванням у Парламентській Асамблеї по відеозв’язку виступив президент Володимир Зеленський, який закликав підтримати резолюцію.

Марія Мезенцева прокоментувала ключові пункти ухваленого документа (далі — цитата з публікації).

1. Засудження агресії та визнання її як злочин за міжнародним правом

Асамблея констатує, що російська агресія має бути однозначно засуджена як злочин сама по собі, як порушення міжнародного права та як серйозна загроза міжнародному миру та безпеці. Чітко заявлено, що Росія зробила політичні та військові кроки, що свідчать про подальшу ескалацію агресії: проведені так звані референдуми в тимчасово окупованих українських областях — Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій — з 23-го по 27 вересня 2022 року. Ці референдуми є пародією, що суперечить міжнародному праву.

2. Підтвердження суверенітету України

ПАРЄ рішуче засудила відверту спробу інкорпорувати територію, що належить Україні, шляхом сили та примусу і знову заявила про свою тверду підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

3. Визнання російського режиму терористичним

10 жовтня 2022 року по кількох містах України Росія завдала серії ракетних ударів — по скверах, дитячих майданчиках та житлових будинках. Цими невибірковими атаками РФ має на меті просувати та посилювати свою терористичну політику, щоб придушити волю українців до опору та захисту своєї країни й спровокувати максимальну шкоду цивільному населенню.

Асамблея визнала, що російський режим веде державну терористичну політику, а отже, є терористом по суті, адже це нерозривні речі.

4. Забезпечення та захист всеосяжної системи відповідальності Росії

Асамблея закликала до створення та забезпечення всеосяжної системи притягнення Росії та її керівництва до відповідальності за агресію проти України та порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені в цьому контексті.

ПАРЄ закликала держави–члени Ради Європи забезпечити комплексну систему відповідальності за серйозні порушення міжнародного права, що виникли внаслідок агресії РФ проти України, активно співпрацюючи з українською владою з цього питання і в цьому контексті:

  • прискорити створення Спеціального (ad hoc) Міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України
  • створити комплексний міжнародний механізм компенсації, включаючи міжнародний реєстр збитків
  • створити механізм постійної перевірки заходів для забезпечення та захисту системи відповідальності за серйозні порушення міжнародного права Росією, а також фінансово підтримувати відбудову України.

5. Забезпечення України системами протиповітряної оборони

Асамблея закликала усі держави-члени фінансово підтримувати відбудову України та забезпечити її необхідними системами ППО.

6. Винесення питання відповідальності Росії в топ порядку денного майбутнього 4-го саміту голів держав Ради Європи

Асамблея звернулася до голів і урядів держав–членів Ради Європи зібратися на четвертий саміт в історії Організації та поставити питання відповідальності Росії, а також підтримки України на порядок денний саміту. Очікується проведення саміту в травні 2023 року, його буде проведено через майже 18 років після попереднього.

7. Очищення міжнародних організацій від російських агентів

Надзвичайно важливою проблемою для завершення повного очищення від Росії міжнародних інституцій є питання їх персоналу, які виконують певні дії на користь держави-агресора. У світлі серйозності міжнародної ситуації Асамблея закликала міжнародні організації розглянути відповідні заходи, щоб уникнути використання російським режимом персоналу російської національності як засобу підтримки агресії РФ проти України, поширення неправдивої інформації та російських наративів про це та впливати на політичні рішення цих організацій.

8. Питання доцільності участі Росії в ООН

Асамблея визнала, що погрози РФ є огидними та безрозсудними, вони порушують міжнародне право та несумісні з обов’язками ядерної держави, що має постійне місце в Раді Безпеки ООН, яке вона юридично займає обманним шляхом незаконного привласнення членства та перебування колишнього СРСР.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що сенат США вважає дії уряду Росії та Володимира Путіна актами тероризму і закликає держсекретаря США Ентоні Блінкена визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм.

Таке “визнання” зараз мають ще чотири країни: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter