Їхали на море, а опинились у депортації: на звільненій Харківщині фіксують факти вивезення дітей до Росії

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях Харківської області продовжують фіксувати непоодинокі факти вивезення росіянами дітей до Росії. 

Про це розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Відомо про факти вивезення, зокрема, у Липцях та Вовчанську.

Синєгубов каже, що батьків депортованих дітей росіяни шантажували. 

“Загарбники вивозили їх під приводом оздоровлення або створення безпечних умов для проживання, а потім змушували людей, зокрема, співпрацювати з ними. Це абсолютно прості люди – вчителі, рятувальники, комунальники. Тим самим вони брали в заручники дітей та змушували співпрацювати, підписувати певні документи тощо. Дітей вивозили окремо від батьків. Батьки залишились. Це дуже важко, коли ти не знаєш, що з твоєю дитиною, де вона знаходиться”, – каже голова ОВА. 

Нині місцева влада на Харківщині разом із профільним міністерством працює над пошуком та поверненням дітей. 

“Алгоритм є, нам головне їх ідентифікувати, де вони зараз, і встановити контакт… Ускладнюється все тим, що, навіть якщо ми встановлюємо місцезнаходження дітей на території Російської Федерації, ми повинні їх забирати особисто. Тобто хтось має туди поїхати, уповноважений, і далі їх забрати, повернути на Батьківщину. Однак цей процес є досить тривалим та небезпечним”, – розповідає Синєгубов. 

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні безвісти зникли понад дві сотні дітей, а ще понад 7 тисяч вважають незаконно депортованими до Росії. 

Частину з них вдається повернути на батьківщину. Раніше ZMINA розповідала історії, зокрема, Кіри Обединської, Іллі Матвієнка, Івана Матковського та Максима Бойка. Також нещодавно стало відомо про історію Владислава Ягодинського – підлітка, якого росіяни викрали разом зі старшим братом Олександром на Київщині в березні. Через місяць його знайшли в дитячому будинку в Білорусі.

Нагадаємо, що незаконне вивезення дітей з території України є міжнародним злочином і однією з ознак скоєння злочину геноциду

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter