В Україні запрацював державний портал розшуку неповнолітніх “Діти війни”

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запрацював державний портал пошуку неповнолітніх “Діти війни”, який допомагатиме правоохоронним органам збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни.

Про це повідомляє уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук.

Фото: АрміяInform

“Цей портал створено як інструмент для пошуку дітей, їхнього порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації. Інформація, розміщена на порталі, – наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює щодо українського народу”, – зазначила Дар’я Герасимчук.

Портал регулярно оновлюється правоохоронними органами та Національним інформаційним бюро і передбачає функцію зворотного зв’язку.

Ця платформа виконує дві основні функції: інформування та допомога в розшуку дітей.

“Діти війни” – це єдина платформа, що надає актуальні та зведені дані про дітей, які постраждали внаслідок війни Росії проти України, загинули, зазнали поранень, зникли безвісти або були депортовані, та тих, кого вдалося розшукати й урятувати. Платформа дає змогу зв’язатися з правоохоронними органами, зокрема Національною поліцією, Офісом генерального прокурора, а також Національним інформаційним бюро. 

Станом на 1 серпня, за даними Офісу президента, 693 дитини внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну були поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти й щонайменше 5 754 є примусово переміщеними та депортованими.

За словами Герасимчук, правоохоронці знайшли 4 039 дітей, які були в розшуку, 47 дітей вдалося повернути з депортації. Водночас Росія заявляє щонайменше про 450 тисяч переміщених та депортованих на територію Росії дітей.

“І нам вони наших дітей не мають наміру повертати. Україна ніколи раніше не стикалася з подібною загрозою життю і свободам дитини. Тому зараз як ніколи важливо отримувати про них інформацію, максимально вичерпну та оперативну, щоб фіксувати, розслідувати злочини й рятувати”, – наголосила Герасимчук.

Нагадаємо, що поліцейські на Донеччині заявили про намір евакуювати з регіону всіх дітей. У населених пунктах безпосередньо біля лінії вогню, за даними поліції, залишаються понад 470 багатодітних родин, у яких виховується 1672 дитини. Поліція спільно з Донецькою ОВА організує також і поселення в безпечних регіонах України та за кордоном. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter