Amnesty International та Комітет захисту журналістів закликали білоруську владу негайно звільнити Катерину Андрєєву

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Білоруська влада має негайно звільнити журналістку “Белсат” Катерину Андрєєву, засуджену до восьми років позбавлення волі у колонії посиленого режиму за фіктивними звинуваченнями в “державній зраді”.

З такою вимогою до режиму Олександра Лукашенка звернулися міжнародна правозахисна організація Amnesty International та Комітет захисту журналістів.

Катерина Андрєєва. Джерело: фейсбук-сторінка Ігоря Ільяша

“Репресивний апарат Лукашенка продовжує намагатися розтерти в пух і прах відважних журналістів та активістів. Кожен день приносить новий жахливий і несправедливий кримінальний вирок”, — сказала директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс, коментуючи несправедливий вирок журналістці.

Вона наголосила на тому, що Андрєєва, яка вже відбуває несправедливе дворічне позбавлення волі, отримала черговий вирок у політично вмотивованому фіктивному “суді”. Обвинувачення, які їй висунула білоруська влада, — є абсурдними та безпідставними, єдина правда в тому, що вона мала безстрашність працювати журналістом.

Стразерс закликала негайно звільнити та зняти всі звинувачення з Андрєєвої та інших критиків білоруської влади, затриманих виключно за мирне здійснення законного права на свободу вираження поглядів.

Заяву із засудженням репресій проти медійників у Білорусі, зокрема несправедливого вироку Андрєєвій, оприлюднив Комітет захисту журналістів (CPJ). В організації назвали звинувачення кореспондентки “Белсат” в державній зраді “безглуздими”.

Єдина мета звинувачення, висунутого Андрєєвій за кілька місяців до закінчення першого тюремного терміну, — дати зрозуміти всім, що нинішня влада країни буде безжальною до журналістів, продовжуючи мстити всім, хто висвітлював протести 2020 року з вимогою до Лукашенка піти у відставку.

“Влада не повинна оскаржувати апеляцію Андрєєвої, а має негайно відпустити її разом з усіма іншими ув’язненими представниками преси”, — заявив виконавчий директор CPJ Роберт Махоні.

За словами чоловіка Андрєєвої Ігоря Ільяша, після оголошення вироку вона сказала: “Я отримала більше ніж Солженіцин”.

“Дійсно, Олександр Солженіцин отримав 8 років тюрми при Сталіні в 1945 році. Катя отримала два вироки — 8 років і 3 місяці”,написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Він підкреслив, що досі не відомо, у чому саме полягає “держзрада” журналістки. За його словами, суд визнав її винною “у передачі державної таємниці іноземній організації, іноземній державі”.

“Цього достатньо, щоб зрозуміти механізм появи такого звинувачення. Катя працювала в іноземному ЗМІ, а журналістські розслідування були її професійною спеціалізацією”, — написав Ільяш.

Зокрема, Андрєєва в співавторстві з Ільяшем підготувала низку гучних журналістських розслідувань, а 2020 року вони видали документальну книгу “Білоруський Донбас” про роль білорусів у російсько-українському конфлікті.

Нагадаємо, що 13 липня 2022 року білоруську журналістку Катерину Андрєєву засудили до восьми років колонії посиленого режиму за звинуваченням у “державній зраді”. У чому саме полягає “зрада”, невідомо, оскільки суд відбувався в закритому режимі, а сама справа журналістки мала гриф “секретно”.

Суд над Андрєєвою, яка перебувала в ув’язненні за звинуваченням у держзраді, розпочався в білоруському Гомелі 7 липня 2022 року.

Вперше її затримали разом з операторкою Дар’єю Чульцовою в листопаді 2020 року під час прямої трансляції акцій протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі.

Андреєва вже відбувала дворічний тюремний термін, який мав закінчитися 5 вересня 2022 року, коли у квітні влада висунула проти неї нові звинувачення. 10 лютого журналістку перевели в гомельський СІЗО. 55 днів рідні не знали, в межах якої справи та в якому статусі її тримають.

Білорусь посідає п’яте місце у світі за кількістю ув’язнених журналістів. Станом на 1 грудня 2021 року, коли CPJ провів свій останній перепис ув’язнених журналістів, за ґратами в цій країні перебували щонайменше 19 журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter