Прокурор Міжнародного кримінального суду оглянув місця воєнних злочинів Росії в Харкові

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

14 червня 2022 року генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков та харківські прокурори оглянули місця воєнних злочинів РФ у Харкові.

Про це повідомляють Харківська обласна прокуратура та Офіс генерального прокурора.

Фото: Офіс генерального прокурора

Прокурори обстежили найбільш постраждалий район міста – Північну Салтівку. Також відвідали Шевченківський район, де 26 травня загинуло дев’ять осіб та 17 отримали поранення. Тоді територію району майже дві години безперервно обстрілювали, ймовірно, із самохідних гармат “Піон”. Російські військові позбавили життя п’ятимісячне немовля, яке загинуло на руках свого батька. Дитину відкинуло на дах будинку. Мати загиблого хлопчика отримала поранення.

“Прокурор Хан уважно обстежує всі місця злочинів, ставить важливі професійні питання нашим прокурорам. На фронті справедливості ми з ним пліч-о-пліч: у незалежному розслідуванні Офісу прокурора МКС українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі. Водночас ми разом працюємо в рамках Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду долучився вперше у своїй історії”, – підкреслила Ірина Венедіктова.

Фото: Офіс генерального прокурора

Як зазначає генпрокурорка, місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками. На “спальній” Північній Салтівці немає жодних військових об’єктів і водночас майже кожен другий будинок – свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер є пам‘ятками доби російського варварства у 21-му столітті.

“Прокурори кожного дня докладають зусиль заради притягнення до відповідальності винних та встановлення правосуддя. Спільно з усім світом ми продовжуємо говорити правду про війну в Україні, збирати докази воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Відповідальність агресора неминуча”, – написала Харківська обласна прокуратура.

За час російського вторгнення в Харкові та області загинули вже 760 цивільних, поранено більш ніж 1000. Зруйновано понад 4000 об’єктів, з яких майже 2500 – багатоповерхівки.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням правозахисної організації Amnesty International, сотні мирних жителів загинули в Харкові внаслідок невибіркових обстрілів Росією з використанням заборонених касетних боєприпасів та неточних ракет, що є воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter