61% українців та українок ставляться до вимушених переселенців позитивно та співчутливо – опитування

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

61% українців та українок ставляться до вимушених переселенців у своєму населеному пункті позитивно та співчутливо. Водночас 5% – негативно. Найчастішою причиною негативного ставлення українців та українок до переселенців є сприйняття, ніби вони розважаються на новому місці проживання  – 58%.

Такими є результати всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens у співпраці з ExtremeScan з 12-го по 17 травня 2022 року. 

Скриншот з опитування

Серед респондентів/-ок, яким самим довелося переїхати до іншого населеного пункту, частка тих, хто ставиться до переселенців співчутливо, є вищою ніж серед тих, хто не переїжджав (66% проти 60%). Проте частка негативного ставлення така сама – 6%. 

Найчастішою причиною негативного ставлення українців та українок до переселенців є сприйняття, ніби вони розважаються на новому місці проживання – 58%.

Також майже половина респондентів/-ок вказали такі причини негативного ставлення як небажання переселенців працювати (48%), невдячність за надану допомогу (48%), те, що переселенці не розмовляють українською мовою (48%), та необхідність допомагати переселенцям, які самі мають високий рівень матеріального достатку (47%). 

Скриншот з опитування

65% опитаних водночас допомагають переселенцям або людям, що постраждали від війни, найчастіше – продуктами (32%). Також по 20% опитаних допомагають грошима чи займаються волонтерством.

Найбільше залучені до допомоги ВПО та постраждалим жителі західних та центральних областей – допомагають 71% та 70% відповідно, найменше – жителі півдня (57%) та сходу (43%). Вочевидь, зазначають в опитуванні, через те, що ці регіони страждають від активних бойових дій і меншою мірою приймають переселенців та мають змогу допомогти.

Люди, яким довелося переїхати в інший населений пункт, рідше надають допомогу іншим переселенцям, ймовірно, через те, що самі її потребують, але при цьому частіше надають допомогу через волонтерську діяльність (24%). 

Нагадаємо, у Чернівцях чоловік на зупинці побив імама мусульман Запоріжжя, поки натовп кричав ксенофобські образи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter