У Мелітополі дітей для “перевиховання” змушують чіпляти георгіївські стрічки та вчити вірші про війну

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому російськими військами Мелітополі на Запоріжжі дітей змушують надівати георгіївські стрічки, вчити вірші про війну та брати участь у зніманні пропагандистських роликів. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Ілюстративне зображення. Фото: themoscowtimes.com

Після окупації міста російські військові призначили на посаду так званої “очільниці відділу освіти” директорку тамтешнього промислово-економічного коледжу Олену Шапурову, яка одразу почала телефонувати освітянам й вимагати від них організувати навчальний процес за російською програмою.

Керівники закладів відмовились виконувати наказ, написали заяви на звільнення, й тому на їхні місця почали призначати інших людей, які були згодні до співпраці з окупантами. Здебільшого, як розповідають місцеві журналісти, це були працівники коледжу, очолюваного Шапуровою.

Однією з таких, за даними видання “РІА-Мелітополь” є Наталія Богданова, яка віднедавна стала “директоркою” гімназії №13. Заклад відвідують всього кілька десятків дітей, а тому першокласників вчать разом із другокласниками, а учнів 3-го класу із четвертим. Напередодні 9 травня Богданова роздала дітям георгіївські стрічки та зібрала їх у фоє гімназії для знімання пропагандистських роликів.

Однією з тих, хто погодився на співпрацю з російськими військовими, є Наталія Богданова, яку призначили “директоркою” гімназії № 13 у Мелітополі. Фото: “РІА-Мелітополь”

Схожа ситуація відбувається й у сфері дошкільної освіти.

Омбудсман Денісова каже, що примус дітей до надівання георгіївських стрічок та декламування віршів відбувається без згоди батьків, що є порушенням. Ба більше, такі дії є порушенням статті 29 Конвенції ООН про права дитини, в якій передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови й національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження. 

“Георгіївські стрічки та вірші про війну як методи перевиховання українських дітей. Школа є одним із засобів виховання дитини, формування світосприйняття, який безперевно повʼязаний із вихованням в сімʼї. Таке навʼязування рашистської ідеології у закладах освіти спрямоване на знищення української ідентичності у свідомості дітей”, – каже вона

Денісова наполягає, що зазначене є прямим доказом вчинення геноциду щодо українського народу, а тому просить звернути увагу на викладені факти членів комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, що українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування, однак організовувати дистанційку на окупованих територіях їм радять приховано. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter