Рідні досі не мають жодної інформації про громадянську журналістку Ірину Данилович, яка зникла в Криму

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Місце перебування громадянської журналістки Ірини Данилович, яка зникла в Криму, досі невідоме, обшук у її будинку провели з грубими порушеннями.

Про це повідомили ZMINA власні джерела.

Ірина Данилович. Фото із соцмереж

Наразі відомо, що 29 квітня о 9-й ранку дівчина закінчила роботу в реабілітаційному центрі “Малахіт” у Коктебелі (Феодосія), де працює медсестрою, і збиралася їхати громадським транспортом додому. Після цього її ніхто не бачив, телефон дівчини не відповідав уже за годину.

Цього ж дня о 10-й ранку невідомі прийшли з обшуком у будинок, де вона мешкає. Як розповіли батьки громадянської журналістки, обшук проходив з грубими порушеннями. Люди, які його проводили, були в цивільному одязі, жоден з них не назвався й не показав свого посвідчення.

Вони зачитали постанову суду про обшук або огляд приміщення та почали проводити його одночасно в різних приміщеннях. Копію постанови вручити батькам відмовилися.

Вилучили всю цифрову техніку, зокрема три неробочих телефони, і декілька книжок. Копію протоколу про вилучення техніки, а також копію протоколу обшуку чи огляду надати відмовились.

Станом на 3 травня адвокат Айдер Азаматов, з яким у Данилович укладено угоду, не може знайти, де вона перебуває і який у неї правовий статус. Він скерував заяву до прокуратури Криму щодо зникнення людини.

Затримання Данилович має всі ознаки насильницького зникнення, наголосив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

За його словами, вона була попередньо затримана співробітниками окупаційної влади. Її рідні вже п’яту добу не знають нічого про те, де вона перебуває. Їм також нічого не відомо про місце та час можливих судових засідань щодо неї. Затримана не має доступу до адвоката, сказав Ярошенко.

Правник нагадав, що, згідно з нормами міжнародного права, насильницьке зникнення охоплює три елементи:

  1. Арешт, затримання, викрадення особи чи позбавлення її волі в будь-якій іншій формі.
  2. Ці дії здійснені представниками держави чи особами, які діють за підтримки  держави.
  3. Відмова визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місце перебування зниклої особи, внаслідок чого ця особа залишається без захисту закону.

Нагадаємо, що Ірина Данилович працювала медсестрою й вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок на різних сайтах, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на території окупованого півострова. 

З початком повномасштабного вторгнення РФ писала про війну в Україні на власній сторінці у фейсбуку.

До початку відкритої агресії Росії в Данилович, крім співпраці зі ЗМІ, був власний проєкт: “Кримська медицина без обкладинки”, де поширювалась інформація про права медичних працівників та проблеми роботи системи охорони здоров’я в Криму.

Також вона працювала із сайтом громадської журналістики “ІnЖир-медіа” та правозахисним сайтом “Кримський процес”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter