Російські військові обстрілюють села на Херсонщині з танків під українськими прапорами

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Херсонщині російські військові обстрілюють населені пункти з танків, на які вивішують українські прапори. 

Про це повідомили в Оперативному командуванні “Південь”.  

Ілюстративне зображення. Фото: Міноборони РФ

Українські військові не уточнили, коли саме, однак розповіли, що біля села Грозове, що знаходиться у Білозерській громаді, російські військові виїхали на околицю колоною танків під українськими прапорами. Згодом загарбники рушили у бік селища Молодецьке, що знаходиться неподалік у тій же громаді. 

“Потім з тих самих танків ворог здійснює обстріл окупованих населених пунктів, подаючи місцевому населенню фейкову картинку атаки українськими військовими мирних жителів Херсонської області”, – кажуть в ОК “Південь”. 

Такі дії загарбників, як наголошують українські військові, є частиною психологічного тиску на мирне населення, а застосовують його вони не тільки на Херсонщині, але й на Миколаївщині. 

Використання росіянами форми чи знаків протилежної армії є воєнним злочином. В оперативному командуванні “Південь” наголосили, що українські військові не обстрілюють цивільних об’єктів й населення та не відкривають вогню по населених пунктах, де окупанти ховаються за мирними мешканцями.

У Генштабі ЗСУ вже повідомляли, що на Херсонщині російські військові розміщують свою техніку у житлових та центральних районах населених пунктів, приміщеннях аграрних підприємств, на об’єктах енергетичної й соціальної інфраструктури, а інколи ведуть бойові дії в цивільному одязі. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. 5 ранку”, до якої входить й Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Ми просимо надсилати інформацію і докази про такі злочиниі Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної та особистої власності тощо. у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, ви можете повідомити про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: Anadolu Agency

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter