Почали збір коштів для допомоги зґвалтованим російськими окупантами українкам

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Активістки з білоруської благодійної організації BYSOL почали збір коштів для допомоги українкам, які стали жертвами зґвалтувань російських окупантів. 

Про це повідомили на сайті фонду.

Фото: CNN

Повідомлення про зґвалтування жінок на територіях, які тимчасово захопили росіяни, почали з’являтись ще у перші дні повномасштабного вторгнення в Україну. У Херсоні, наприклад, місцеві медіа писали про скарги від десятків постраждалих, однак посадовці спочатку не підтверджували цього. 

“Те, що ми чуємо від тих, хто знає потерпілих, — жахливо. Вони розповідають про групові зґвалтування, зґвалтування на очах у дітей, сексуальне насильство, яке слідує за вбивствами членів родини”,зазначала вже наприкінці березня аналітикиня Королівського інституту міжнародних відносин Катерина Бусол

Про випадки зґвалтувань, зокрема дівчат, ставало відомо й з перехоплених СБУ розмов окупантів.

22 березня Офіс генерального прокурора повідомив про першу підозру за фактом зґвалтування жінки з села Шевченкове на Київщині. Там росіяни вдерлися до будинку, застрелили господаря та неодноразово ґвалтували дружину вбитого. Жінці погрожували зброєю.

Разом з 4-річним сином вона змогла втекти, лише коли ґвалтівники заснули. Про свою історію постраждала розповіла виданню The Times.

Про випадок зґвалтування у Маріуполі повідомляла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її даними, росіяни кілька днів по черзі ґвалтували жінку на очах у її 6-річного сина. Жінка померла від ран, а дитина посивіла.

“На тимчасово окупованих територіях жінки не мають можливості навіть повідомити про скоєні стосовно них злочини, адже рашисти не дають повноцінно працювати правоохоронцям, рятувальникам та лікарям”, – зазначала Омбудсман. 

Білоруські активістки, які збирають кошти, витрачатимуть їх на медикаменти, зокрема, на екстрені контрацептиви й ліки за рецептом, а також на набори Rape kit – це набір предметів для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства, що допоможе зафіксувати злочин.

Пожертву можна зробити на сайті фонду.

Постраждалим жінкам також пропонують звернутись за психологічною допомогою або на сайті, або у телеграм-каналі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter