Суд поновив ще одну нещеплену вчительку

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Жовківський районний суд на Львівщині скасував наказ про відсторонення від роботи нещепленої вчительки.

Ухвалу опублікували у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Школа у селі Сопошин на Львівщині. Фото: schoolsoposhyn.jimdofree.com

Справа стосувалась вчительки математики з села Сопошин на Львівщині Ірини Бродик. За тиждень до того як нещеплених освітян почали відстороняти, адміністрація школи попередила працівників про наслідки за відмову від процедури, однак Бродик вакцинуватись не стала. Через це 8 листопада жінку відсторонили від роботи без збереження заробітної плати. 

У суді Бродик наголошувала, що відповідний наказ слід скасувати, бо він порушує закон та її “конституційні, природні та професійні права”. Вчителька вказувала, що у календарі обов’язкових профілактичних щеплень немає порядку і термінів проведення вакцинації проти коронавірусу. Немає згадок про щеплення від коронавірусу й у її трудовому договорі. 

Директорка Сопошинської школи своєю чергою назвала відсторонення вимушеним кроком, у разі відмови від якого її  притягнули б до відповідальності, а саме наклали б штраф до 170 тисяч гривень. 

Суд розглянув також письмові пояснення представника Львівської обласної організації профспілки працівників освіти та науки, членкинею якої є Бродик. Той погодився з позицією позивачки. 

“Відповідач (адміністрація школи. – Ред.) виніс оскаржуваний наказ про відсторонення на підставі одного лише повідомлення про обов’язкове профілактичне щеплення, яке саме по собі не створює жодних юридичних наслідків та не засвідчує юридичного факту відмови чи ухилення позивачки від обов’язкового профілактичного щеплення, а також факту ненадання нею медичного висновку про наявність протипоказань до вакцинації проти коронавірусу, виданого закладом охорони здоров’я”, – постановив суд. 

У підсумку суддя Зорян Оприск погодився з доводами позивачки та стягнув зі школи 11205 гривень на її користь. 

Ірина Бродик. Фото: фейсбук-сторінка жінки

У коментарі виданню ZAXID.net вчителька повідомила, що досі не вакцинувалась та не збирається цього робити: “20 років не хворіла навіть на грип… Я хвилююсь про свої права – чому мене мають змушувати, якщо я не несу соціуму загрози? Я так само можу заразити когось, як і вакциновані”. 

Ухвала Жовківського районного суду не стала першою, винесеною в Україні відтоді, як працівників сфери освіти, які не бажають щепитись, стали відстороняти від роботи. Раніше на Сумщині таким чином поновили вчительку англійської мови з Роменської ЗОШ №2 Ганну Поліщук.

У своєму позові жінка зауважувала, що вакцинація в Україні є добровільною, оскільки уряд не оголошував надзвичайного стану через поширення коронавірусу. Вчителька посилалася також на Конвенцію з прав людини, заборону дискримінації за будь-якими ознаками та на статтю 25 Кодексу законів про працю, що забороняє вимагати під час укладання трудового договору деякі відомості та документи.

МОЗ, як відомо, не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, адже ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Соціологічні дослідження свідчать, що половина українців підтримує обов’язкову вакцинацію деяких працівників, водночас більшість виступає проти обмежень для невакцинованих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter