Суд у Москві дозволив журналісту Алі Ферузу виїхати з Росії

Дата: 02 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Московський міський суд призупинив рішення про видворення журналіста “Новой газеты” Алі Феруза (справжнє ім’я – Худоберди Нурматов) з Росії в Узбекистан допоки його справу не розгляне Європейський суд з прав людини.

Згідно з ухваленою сьогодні постановою суду, допоки ЄСПЛ не прийме фінальне рішення Феруз має залишатися в центрі тимчасового утримання іноземців, повідомляє “Интерфакс”.

Алі Феруз

Водночас, суд дозволив журналісту виїхати “в третю країну”, якщо в нього є всі необхідні для цього документи.

За словами представниці “Новой газеты” Надії Прусенкової, Феруз зможе виїхати за межі Росії після того, як Федеральна служба судових приставів отримає сьогоднішнє рішення суду та всі інші документи, “котрі в Алі вже давно зібрані”.

“Далі тільки квиток купити. Це може відбутися і наступного тижня, і за два місяці. В нас наразі багато сподівань, але всі вони доволі хиткі, враховуючи те, якою була сила протидії. Я думаю, наступного тижня все буде ясно”, − цитує Прусенкову Meduza.

Сам Феруз під час засідання попросив суд дозволити йому виїхати з країни, та пояснив, що має німецьку візу і документ від Міжнародного Червоного хреста.

“Ваша честь, я хочу сказати, що не хочу отримувати притулок і легалізовуватися в Росії. Я хочу виїхати”, − заявив він.

Нагадаємо, кореспондента “Новой газеты” Алі Феруза затримали в Москві 1 серпня 2017 року. Його звинуватили в порушенні правил в’їзду до Росії (ч. 3.1 ст. 18.8 Кодексу про адміністративні порушення РФ). Московський Басманний суд постановив, що журналіста необхідно примусово депортувати з Росії до Узбекистану.

Алі Феруз народився в Росії і там провів дитинство. Він переїхав до Узбекистану і отримав громадянство країни у віці 17 років. 2009 року Феруз втік з країни після того, як його затримали і катували співробітники служби національної безпеки Узбекистану, які намагалися змусити його бути їхнім секретним інформатором.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter