З понад 500 суддів, яких підозрюють у співпраці з окупаційною владою, лише 3 отримали вироки за держзраду

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

За весь час окупації стосовно понад 500 суддів, які, ймовірно, співпрацюють з окупаційною владою, набрали законної сили лише три обвинувальні вироки: один щодо екссуді з Криму та два щодо екссудів, які перебувають на окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

Про це свідчать дані дослідження Фундації DEJURE.

Фото: crimeahrg.org

Після початку російської агресії на підконтрольну Україні територію офіційно перевелося лише 10% суддів, що працювали на території Криму, та третина суддів, які працювали на окупованих частинах Донецької та Луганської областей. Однак і переведення, за словами аналітиків, не гарантує відсутності зв’язків з окупантами.

Так, суддів, яких усе ж перевели на підконтрольну територію, не перевіряли на предмет підтримки зв’язку з окупантами. Фахівці нагадують про історію колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, який активно сприяв встановленню російської влади на півострові. Однак після цього він переїхав на підконтрольну Україні територію та продовжував здійснювати правосуддя в Апеляційному суді Дніпропетровської області до 29 вересня 2016 року, коли його звільнили за порушення присяги.  Згодом Верховний Суд поновив Чорнобука на посаді, з якої його врешті звільнили у вересні 2019 року за рішенням ВРП.

Є підстави вважати, що 436 суддів, які працювали в Криму, та ще 76, що працювали на окупованій території Донеччини та Луганщини, співпрацюють з окупаційною владою та фактично зрадили Україні”, – розповідає Вероніка Крейденкова, юристка Фундації DEJURE.

Фото: з відкритих джерел

Інша суддя Світлана Чонгова у вересні 2015 року перевелася до Господарського суду Київської області. Однак, за даними журналістів, Чонгова 24 грудня 2015 року отримала російський паспорт і водночас продовжує здійснювати правосуддя іменем України. Ще одним відомим суддею, який перевівся з Донецька, є Віктор Попревич – суддя, що засудив Сергія Стерненка

“Проблема “суддів-зрадників” має комплексний характер: це і прогалини в законодавстві, і неефективна робота органів правопорядку, і неефективна робота органів, які мали б забезпечувати довіру до судової влади: Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ця ситуація лише підриває і так невисоку довіру до судової влади”, – підсумовує Крейденкова.

Нагадаємо, що досі в Україні працює 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справи щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності. Задля того щоб кожен охочий міг перевірити на доброчесність будь-якого з суддів та дізнатися про те, чи відповідають його статки доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, активісти запустили спеціальну базу з досьє на них

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter