Студент Могилянки вивісив на балконі гуртожитку ЛГБТ-прапор, тепер йому погрожують праворадикали

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Студент Національного університету “Києво-Могилянська академія” Кирило Самоздра вивісив на балконі гуртожитку ЛГБТ-прапор, згодом хлопець отримав від житлового відділу повідомлення з вимогою терміново зняти стяг. Зрештою конфлікт з адміністрацією гуртожитку вирішили на користь хлопця, однак тепер йому фізичною розправою погрожують у телеграм-каналах праворадикалів та противників ЛГБТ.    

Про це студент повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

Фото з фейсбук-сторінки Кирила Самоздри

Самоздра розповів, що ще 9 листопада вивісив веселковий прапор на балконі своєї кімнати в гуртожитку. Хлопець зазначив, що сам є представником ЛГБТ та розуміє, наскільки важливо людям, які “різною мірою потерпають від дискримінації все своє життя, бачити, що вони не одні”.

Однак згодом на електронну пошту студент отримав повідомлення від житлового відділу гуртожитку, в якому вимагали терміново зняти стяг: 

“Кімната 44,4, терміново зніміть прапор, який хтось із вас вивісив на балконі. Інакше буду визивати поліцію і ламати двері. До відома ставлю керівництво академії. Чому немає запасного ключа? Ремонт буде за ваш кошт”. 
 
У мережі один зі студентів також опублікував запис розмови з представницею житлового відділу, яка намагалася дізнатися, хто вивісив прапор та вимагала його зняти, бо “буде дуже скандальна історія для академії, оскільки люди йдуть і фотографують”.  
 
Скріншот повідомлення вище Самоздра виклав у внутрішній телеграм-чат гуртожитку. 
 
“Після я пройшов повз вахтерку, яка вже знала про прапор і почала зі мною розмову зі слів: “Що за прапор у вас висить? <…> Ти що, голубий?” І так, вона сказала мені негайно зняти його. Я розумів, що за мною закон, мешканці гуртожитку і здоровий глузд, та почав поширювати інформацію про цей інцидент”, – пише студент.  
 
Як він повідомив у коментарі виданню ZMINA, “інші учасники чату гуртожитку” сконтактували з адміністрацією та довели ситуацію до керівників вишу, тож інцидент вирішився на користь прапора:
 
“Мені зателефонувала, зокрема, представниця житлового відділу, яка надіслала повідомлення, сказала, що це непорозуміння, вона думала, що це щось екстремістське, та вибачилася переді мною”. 
 
На офіційний сторінці університету в фейсбуку також розмістили допис із вибаченнями від імені в.о. президентки академії Тетяни Ярошенко:
 
“Наголошую, що будь-які прояви нетерпимості, залякування, тиску у спільноті Могилянки категорично неприпустимі. Ми обов’язково будемо працювати зі співробітниками, дотичними до інциденту, а також фахівцями-могилянцями, які можуть допомогти уникати таких ситуацій у майбутньому. Хочу підкреслити, що Могилянка – наш спільний простір, і зробити його безпечним та комфортним для життя всіх – це наше спільне завдання, наша спільна робота”.
 
Однак 23 листопада в телеграм-каналах на кшталт “Протидія ЛГБТ” почали поширювати інстаграм-історію, в якій Самоздра говорить про ситуацію, та його персональні дані: номер телефону, адресу гуртожитку, посилання на сторінки в соціальних мережах із закликами закидати камінням вікна гуртожитку, розбити вікна “не йому, так його сусідам”, “опустити” хлопця та зняти це на відео.  
 
Крім того, студенту телефонували та писали повідомлення з погрозами такого змісту: “Сьогодні ввечері тебе зах**рять, синку”, “Шо ты, голова ватная, п*зда твоему балкону и всей твоей движухе” тощо.  
 
Самоздра, який є переселенцем з Луганська, також каже, що в мережі поширюють фотографію, яка може скомпрометувати його в очах тих, хто не знає контексту ситуації.  

Йдеться про випадок, коли під час онлайн-лекції хлопець на пів хвилини поставив на тло свого екрана колаж з Володимиром Путіним та гімном Росії.   

“Під час лекції в нас відбулася суперечка щодо етимології одного слова. Я навів письмову цитату зі словника російською мовою, мені почали писати, що я нібито не спілкуюся українською, хоча я завжди спілкуюся українською. На мене продовжили пресинг. Аби вчергове не сперечатися, я вирішив дуже незрозуміло та безтактно пожартувати… Після цього мене викидали із зум-конференції, обзивали фашистом, проросійським і казали, щоб я їхав звідси, хоча я одразу сказав, що це був невдалий жарт”. 

Згодом у листі хлопець знову вибачився перед присутніми на онлайн-лекції та НауКМА за таку поведінку. 

Він зазначив, що не підтримує російського агресора, але розцінив ситуацію під час лекції як дискримінацію щодо себе. Хлопець запевняє, що всі, хто знає про цей випадок, зокрема студенти, викладачі та адміністрація вишу, на його боці: 

“Однак наразі ті, хто не знає контексту, за цей скріншот учепилися, пишуть, що я сепаратист”. 

Зараз Самоздра консультується з правозахисниками та має намір писати заяву до поліції з приводу залякування та цькування. 

“Досі я з таким не стикався, не знаю, наскільки ймовірно, що на мене фізично нападуть. Однак острах є. У мене дві роботи та навчання, маю йти в поліцію, але переймаюся щодо того, як виходити з будинку”.  

Хлопець додає, що більшість студентів підтримують його та не звинувачують у ситуації.  

Нагадаємо, що ввечері 19 листопада група з близько 15 молодиків, частина яких була в балаклавах та мала із собою бити, напала на місцевого антифашиста й екоактивіста під його будинком у Львові. Внаслідок нападу хлопець отримав забій ноги та обох рук, відкритий перелом великого пальця і струс мозку. Відео інциденту опублікували в одному з неонацистських телеграм-каналів, де розміщують персональні дані та посилання на потенційні цілі для нападів.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter