Заворушення та вбивство рома у Вільшанах: прокуратура вкотре закрила справу щодо одного з підозрюваних

Дата: 04 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Полтавська обласна прокуратура вчетверте закрила справу щодо бізнесмена Євгена Криворучка, одного з підозрюваних у масових заворушеннях у Вільшанах Харківської області, внаслідок яких загинув лідер ромської громади Микола Каспицький. 

Скриншот відповідної постанови опублікували на сторінці “Вільшани: резонансна справа” у фейсбуку.

Як пише видання “Ґрати”, навесні 2017 року у Вільшанах сталося зіткнення двох груп місцевих жителів. З одного боку були представники ромської громади. З іншого – селищний голова Андрій Литвинов, його батько, колишній селищний голова і депутат облради Олексій Литвинов, друг їхньої родини та місцевий бізнесмен Євген Криворучко, а також озброєні люди в масках.

Після суперечки останні відкрили вогонь по ромах. Голова ромської громади Каспицький отримав вогнепальне поранення в груди, від якого пізніше помер у лікарні. По решті ромів стріляли з травматичної зброї. 

Інцидент розслідували в Дергачах Харківської області, Полтаві та Києві. Злочин перекваліфікували з хуліганства із застосуванням зброї (частина 4 статті 296 Кримінального кодексу України) на масові заворушення, що спричинили тяжкі наслідки (частина 2 статті 294 ККУ), та умисне вбивство для приховування іншого кримінального злочину (пункт 9 частини 2 статті 115 ККУ).

Підозри висунули обом Литвиновим та Криворучку. 

У 2018 році звинувачення щодо останнього виділили в окреме провадження та розслідували в прокуратурі Полтавської області як хуліганство із застосуванням зброї. Орган тричі закривав провадження через відсутність складу злочину. Адвокат з боку потерпілих Станіслав Мироненко оскаржував ці рішення в суді, після чого прокуратура знову починала розслідування.

Згідно з постановою, прокуратура вкотре закрила провадження щодо Криворучка на підставі п. 3 ч. 1 статті 284 Кримінально-процесуального кодексу України: “не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді та вичерпані можливості їх отримати”.

“Це одне з найбільших порушень у цій справі. З усіх трьох підозрюваних доказів щодо Криворучка найбільше”, – прокоментував адвокат “Ґратам”. Він учергове оскаржуватиме закриття провадження в суді. 

Видання додає, що раніше голова громадської організації “Харківська національно-культурна спільнота “Ромен” Вадим Матюшенко заявляв: за його інформацією, експертиза виявила на куртці Криворучка порох від пострілу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter