З’явилося відео побиття депутатки Коцюбинської селищної ради: раніше нападник заявляв, що вона “напала перша”

Дата: 11 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У мережі оприлюднили відео нападу депутата від партії “Нові обличчя” Олександра Хвостенка на депутатку фракції “Удар” Коцюбинської селищної ради Олену Сокотюк: на ньому чітко видно, як чоловік б’є її в скроню.

Раніше депутат заявляв, що саме жінка “безпідставно першою напала на нього”, розповіла ZMINA головна редакторка громадського руху “Чесно” Ірина Федорів

Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Федорів

Як пояснила Федорів, у Сокотюк вибили з рук телефон, а потім вдарили в голову через те, що вона знімала напад депутатів від партії “Нові обличчя” Богдана Слюсаренка та Олексія Олійника на жителя Коцюбинського Юрія Устіновського під час сесії селищної ради. Той поставив голові селища Сергію Данішу незручні запитання про електроопори, що незаконно встановлювали в Біличанському лісі. Саме це й спричинило агресивну реакцію частини депутатів.

Інцидент стався 27 травня, того ж дня Сокотюк написала на Хвостенка заяву про побиття до Бучанського відділку поліції.

Попри те що свідками конфлікту були депутати від партій “Нові обличчя”, “Слуга народу” і “Європейська солідарність”, вони не стали свідчити проти Хвостенка, розповіла Федорів.

Але 11 червня активісти виявили відео, яке підтверджує версію подій Сокотюк.

“Поки Устіновського штовхали й тягали, його камера була ввімкнена і з плеча зняла момент удару. Це просто чудо, що тепер є такий доказ у справі”, – сказала головред “Чесно”.

Сокотюк уточнила, що про відео в поліції знають, але як доказ поки що не розглядають. Згідно із законодавством, повідомлення про підозру депутату місцевої ради може бути здійснене відповідно з боку генерального прокурора, заступника генерального прокурора, керівника відповідної регіональної прокуратури  (ст. 31 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Тож наразі в поліції чекають на рішення облпрокуратури.

За словами Сокотюк, одразу після побиття вона хотіла скласти мандат депутатки, проте згодом передумала.

“Вважаю, що людина, яка напала на мене, має понести покарання, щоб не складалося враження, нібито таке можна робити й тобі нічого не буде. Щонайменше це важливо для того, щоб жінки в політиці почувалися безпечно”, – сказала вона.

Це вже не перший інцидент у Коцюбинському через боротьбу за збереження Біличанського лісу, розташованого біля селища і завдяки зусиллям активістів з 2014 року долученого до складу Голосіївського національного природного парку, та за приєднання селища до Києва (у липні 2020 року Верховна Рада відмовилася це робити).

Так, у ніч на 27 січня 2021 року невідомі спалили авто громадської активістки, ексголови селища Ольги Матюшиної. Вона назвала це помстою за її громадську діяльність і намаганням придушити активність інших людей у Коцюбинському через показове “покарання” когось відомого в селищі та регіоні.

Дискредитаційні матеріали про Матюшину з’являлися на сайті “Правда Ірпеня”, де, як повідомляв Центр прав людини ZMINA, публікували також матеріали дискредитаційної кампанії проти головної редакторки сайту “Чесно” Ірини Федорів.

У 2016 році на Ольгу Матюшину та начальника УЖКГ “Біличі” Лесю Петрик-Єльникову вчинили напад, унаслідок якого остання зазнала струсу мозку і численних забоїв. У нападі на себе жінка звинуватила попередню владу Коцюбинського, корумпованість якої вона почала розкривати в УЖКГ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter